Нещодавно померлий у Москві німецький видавець і журналіст Мануель Оксенрайтер був залучений до співпраці з російськими спецслужбами, в тому числі і в антиукраїнські акції. Детальніше про це розповів у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» політолог і публіцист Антон Шеховцов.

«Це людина, яка не боялася їздити в найгарячіші точки світу, робив звідти репортажі. Але він зайняв відверто прокремлівську позицію з початку російської агресії проти України. Він був у Криму, починаючи з лютого 2014 року ще до початку анексії Криму і Севастополя, вів звідти репортажі, був спостерігачем на цьому нелегітимному референдумі. Потім він був на окупованих територіях Донбасу і активно співпрацював з російською агентурою в Польщі», - говорить він.

В першу чергу, йдеться про Матеуша Піскорського, якого у 2016 році заарештували польські спецслужби.

«Його звинувачували у співпраці з російською розвідкою, а також китайською. Його у 2019 році випустили на поруки. Коли Піскорський перебував у в'язниці, Оксенрайтер, або можливо, не Оксенрайтер розробив так звану операцію під фальшивим прапором. Полягала вона в тому, що двоє поляків із праворадикального угруповання «Фаланга» поїхали в Ужгород і там закидали коктейлями Молотова угорський культурний центр, щоб це виглядало, ніби українські націоналісти нападають на угорську меншину. Це було зроблено для того, щоб поглибити проблеми, які існували і існують між Угорщиною та Україною», - зазначає Шеховцов.

Оксенрайтер платив цим полякам гроші, до речі, зовсім небагато за те, що кваліфікується як терористичний акт.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

«Вся ця операція коштувала 500 євро. Мабуть, зовсім злиденних поляків знайшли, які готові за копійки подібні зробити речі», - говорить він.

Як повідомляв Знай.ua, Рибчинський розповів про кірелів, які вбили білоруського опозиціонера в Києві: «Все ще знаходяться в українській столиці».