Рішення НКРЕКП про скасування цінового обмеження на внутрішньодобовому ринку може негативно вплинути на фінансовий стан реальних виробників електроенергії і поставити під загрозу підготовку енергосистеми до зими.

Про це повідомив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

«Чи буде Україна взимку з вугіллям? Останнє слово за регулятором… НКРЕКП на завтрашньому засіданні планує внести зміни до «ковідної» постанови, що передбачає вимогу учасникам ринку до 1 жовтня 2021 року у своїх заявках на ВДР зазначати ціну на е/е не менше від значення 100,5% від ціни РДН. Наслідком скасування цієї норми стане зниження середньої ціни РДН і повернення маніпуляцій і схем з торгівлі повітрям», - зазначив експерт.

Він наголосив, що на практиці це рішення НРКЕКП поставить генеруючі компанії у безвихідне становище цілковитої відсутності грошових ресурсів на закупівлю вугілля на старті ОЗП.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Подальше зниження ціни РДН згубно вплине на купівельну спроможність генеруючих компаній і поставить під загрозу зриву підготовку до осінньо-зимового періоду. А передумови реалізації цього сценарію зараз вкрай високі», - додав експерт.

Ця ситуація, на думку експерта, може призвести до того, що Україна опиниться в ситуації, коли без імпорту з Росії і Білорусі буде неможливо пройти осінньо-зимовий період.

Нагадаємо, в травні-липні через різкий обвал цін, спровокованого недобросовісними трейдерами-спекулянтами, ТЕС і ТЕЦ не мали можливості купувати вугілля в повному обсязі, що призвело до зниження запасів палива. У серпні ситуація виправилася. Маніпуляції трейдерів були припинені і ГК ТЕС почали контрактувати нові обсяги вугілля в тому числі по імпорту.