Експерт з питань соціальної та економічної політики Олег Пендзин у програмі «Суть подій» з блогером Любов'ю Завальнюк назвав причини подорожчання цукру в Україні.

За словами експерта, цукор в Україні значно подорожчав не через ситуацію на світовому ринку, а через його поганий торішній врожай. «Тому ми об'єктивно зробили менше цукру, не скажу, що його було дефіцит, але в локальних моментах його не вистачало», - пояснює він.

Пендзин нагадує, що період цукроваріння припадає на жовтень-листопад і у формуванні ціни не останню роль відіграє маркетинг. «Маркетинговий рік - це коли на ринок поступає продукція нового врожаю», - пояснює гість програми. Але ціна на цукор, додає він, багато в чому залежала від менших обсягів його вироблення.

Принагідно експерт зазначає, що Україна, вступивши у Всесвітню організацію торгівлі, стала відповідальною за тарифну квоту цукру. «Одразу хочу сказати, що цукор й олія в Україні є найдорожчими серед наших найближчих сусідів», - підкреслює він і додає, що йдеться про порівняння ціни з Чехією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею чи й Іспанією.

Окрім цього, додає Пендзин, поки в Україні споживають буряковий цукор, світ надає перевагу тростинному, дешевшому на 30%.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Пендзин розповів, чи очікувати в Україні голодних бунтів.

Також Знай.ua писав про те, що Україна встояла в кризу завдяки експорту продукції ГМК і зерна.