У новому випуску програми «Суть подій» з блогером Любов'ю Завальнюк експерт з питань соціальної та економічної політики Олег Пендзин розповів, чи очікувати в Україні голодних бунтів.

«Україна аграрна країна в реальній дійсності, ми виробляємо аграрної продукції значно більше, ніж споживаємо. Для прикладу, ми цього року плануємо зібрати 70 мільйонів тон зернових, а для того, щоб Україні прогодуватись з головою, треба 20 мільйонів тон зернових. Україна кожен рік виробляє 6,5 мільйонів тон соняшникової олії, а обсяг внутрішнього ринку складає 450 - 500 тисяч тон. 92% виробленої соняшникової олії ми експортуємо, якщо ми подивимось уважно на весь наш аграрний сектор, то ми зауважимо, що Україна є потужною аграрною країною», - підкреслив він.

Пендзин розповів, що це добре й погано одночасно, тому що краще експортувати не зерно, а продукти перероблення, це набагато вигідніше. Якщо говорити, які ціни очікувати цього року, акцентував він, то з точки зору минулої урожайності, ціни будуть кращі. Але треба бути відвертими, повідомив він, що на внутрішні ціни обсяг нашого врожаю практично не впливає. Пояснюється це тим, що ми – велика аграрна країна й багато експортуємо, підтвердив він, і від того, що робиться на міжнародних ринках, де ми представлені, залежить, що робиться в Україні з цінами.

«Тому що експортер не буде продавати на внутрішній ринок дешевше, ніж він продає на зовнішній. По оцінках міжнародної організації продовольства FAO за минулий рік ціни на світовому ринку продовольства виросли на 35%. То в українських реаліях, дякуючи тому, що ми споживаємо багато продукції, яку вирощуємо самі, споживчий кошик виріс на 17% - 18% при тому, що індекс інфляції в цілому по країні на всі види товару складає 10,2%. Тому треба розуміти, що наші ціни виросли не так як у світі на продукти харчування», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Ніколаєнко, що продавати землю іноземцям не можна ні в якому разі.

Також раніше для Знай.ua Короновенко пояснював, яким має бути державне врегулювання ринку землі та аграрної політики.