Чого Україні слід чекати від відкриття ринку землі: користи чи шкоди? Проблему у програмі Мирослави Бобровської «Як насправді?» розглядає колишній міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.

«У 1996 році я був серед тих народних депутатів, які в Конституції оголосили землю виключною власністю народу. Вчена рада нашого університету висловилася категорично проти того, щоб українська земля продавалася іноземцям. Продавати землю іноземцям не можна ні в якому разі. Причини того, звичайно, знайти можна: наприклад, земля може дістатися банкам як застава, а в цих банках може бути присутнім іноземний капітал. Але земля однозначно повинна залишатися у власності народу. А що стосується ринку землі, то проблема полягає ось у чому. Сьогодні є багато вільної землі. Люди старіють, спадкоємців у них немає – що робити з цією землею? Я вважаю, що цю землю має право викупити громада або місцева рада», - каже гість програми.

Далі, на його думку, цю землю можна передавати в оренду, в субпідряд, або обробляти своїми силами - тут можливі різні варіанти.

«Громада може заробляти на земельних ділянках гроші для шкіл, дитячих садків, лікарень або чогось ще. Але вільний ринок землі призведе до того ж, до чого призвела приватизація заводів і фабрик. Тоді всім роздали сертифікати, всі були власниками, а в підсумку цим власникам сказали: нічого немає», - нагадує Станіслав Ніколаєнко.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше ексспікер Верховної Ради Олександр Мороз заявив, що процес знищення українського села почався ще з президентства Леоніда Кучми.

Також Знай.ua повідомляв, що, за словами історика Сергія Корновенка, ринок землі для України не є чимось новим.