У новому випуску програми «Таран vlog» на YouTube-каналі з політтехнологом Віктором Тараном громадський діяч Віктор Бобиренко розповів про корупцію в Україні, її види та періоди сплеску й затишшя.

«Наші західні партнери привчали нас до схеми гроші в обмін на реформи, тому вимагали спочатку створення громадських рад, які б мусили впливати, але це не пішло в регіонах. Потім запрацювала система Prozorro та НАЗК й запрацювало багато чого. Тобто прапорцями обставили антикорупцію і, насправді, на низовому рівні грабувати країну стало важче, коли запрацювала система Prozorro та тендери», - розповів він.

Бобиренко сказав, що при Порошенкові було багато корупції, мало того найбільша корупція була не бюджетна, коли гроші навіть не потрапляли в бюджет. Але найбільш масова корупційна схема була при поверненні ПДВ, підтвердив він, для тих, хто відправляв товари на експорт. Була відкатна корупція, розповів він, коли директор державного підприємства домовлявся з кимось і за це отримував 20-30% від суми за домовленість, така корупція існувала ще при Ющенкові.

«При Ющенкові така корупція була на початковій стадії, при Януковичі вона розквітла при чому на центральному рівні. При Порошенкові особливо після введення системи Prozorro вона різко скоротилася, особливо на місцях, хоча не пропала зовсім, просто почали забувати про відкати у 50%. Зараз корупція повернулася, але повернулася тільки на центральному рівні. Я б хотів сказати, що корупція зараз досягла рівня Януковича, тобто 2021 рік як 2013 рік», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Савченко, що в Україні є держава де-юре, а є держава де-факто – олігархат.

Також раніше для Знай.ua Нагірний розповідав, які теми Україна буде піднімати у США.