Який вид може прийняти накопичувальна пенсійна система в українських умовах? Це питання у програмі «Акценти» розглядає експерт з пенсійних систем Олександр Ткач.

«Якщо на накопичувальну пенсію йдуть по два відсотки внесків від працівника і від роботодавця – це дуже мало. Щоб накопичувальна пенсія була дуже хорошою, на неї потрібно відраховувати 12 відсотків, а на більш-менш прийнятну – від 8 до 10 відсотків. Ця цифра також повинна ділитися навпіл. Але можлива і якась інша система. Наприклад, працівник і роботодавець платять по чотири відсотки, а ще чотири доплачує держава. У будь-якому випадку, якщо пенсійний внесок буде прописаний в законодавстві, то наймач вже не зможе сказати «ні». Можна зробити й по-іншому – наприклад, так, як це робиться в Ісландії. Там роботодавець платить два відсотки, а працівник може нічого не платити. Але якщо він теж внесе свої два відсотки, то стільки ж доплатить і держава», - розповідає гість програми.

За його словами, в країнах Заходу використовуються різні варіанти, і варто взяти до уваги їх всі.

«Людей можна заохочувати використовувати накопичувальну систему. Сумніваюся, щоб український уряд – не тільки нинішній, а взагалі будь-якій – вирішився ламати людей через коліно і силою нав'язувати таку систему. Це занадто великий ризик», - вважає Олександр Ткач.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше в Мінсоцполітики розповіли, хто з українців може розраховувати на 7-тисячну пенсію.

Також Знай.ua повідомляв, що, на думку політолога Тараса Загороднього, накопичувальна система в нашій країні працювати не зможе.