Яким чином і чому найближчим часом ціни на опалення зміняться? Про це у програмі Мирослави Бобровської «Як насправді?» розповідає економіст Віктор Скаршевський.

«В Україні нібито існує ринок газу, хоча ціна на нього – фіксована. Теплокомуненерго повинні купувати газ на ринку. Нафтогаз начебто йде їм назустріч і пропонує трирічні контракти по 7,42. Здається, все нормально – але насправді не зовсім. Ті обсяги газу, які пропонує Нафтогаз, покривають до 80 відсотків потреб теплокомуненерго. Але ж їм треба опалювати не тільки населення, а й бюджетні організації – школи, лікарні й так далі. Отже, іще близько 20 відсотків газу доведеться купувати за ринковою ціною – двадцять гривень за кубометр», - зазначає експерт.

Він дав прогноз щодо розвитку цієї тенденції.

«Потрібно враховувати, що в тарифах на тепло 70-80 відсотків – це вартість газу. Отже, зростання цін на тепло складе від 40 до 70 відсотків. А саме на нього припадає левова частка платіжок. Подорожчання опалення цілком може викликати соціальну напругу, особливо у зв'язку з обмеженням доступу до субсидій. Правила в цьому відношенні посилили ще з травня минулого року», - говорить Віктор Скаршевський.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше експерт з питань ЖКГ Олег Попенко розповів про проблеми майбутнього опалювального сезону.

Також Знай.ua повідомляв, що, на його думку, підвищувати комунальні тарифи можна тільки після підвищення зарплат і пенсій.