У новому випуску програми «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк експерт по роботі ЖКГ Олег Попенко розповів, що буде відбуватися в новому опалювальному сезоні і коли він почнеться.

«Проблема полягає не тільки в тому, чи можуть місцеві органи самоврядування запустити вчасно опалення, тому що потрібно зрозуміти, чи є у них гроші, в якому технічному стані мережі, обладнання, яка платоспроможність населення, яка вартість газу, умови його постачання і ціна газу на ринку. І з цих складових складається і початок опалювального сезону. І якщо розібрати всі ці складові, тоді ми зможемо зрозуміти, що відбувається в Україні з системою теплопостачання і як ми з нею входимо в опалювальний сезон», - розповів він.

Попенко повідомив, що дуже багато мерів міст не потягнуть опалювальний сезон і є передумови до того, що в деяких малих і середніх містах опалювальний сезон взагалі не почнеться або почнеться з великим запізненням. Він пояснив, що 99% всіх теплокомуненерго стверджували вартість своїх послуг у 2017-2018 роках, коли вартість газу була 5-5,5 гривень. На сьогодні, підтвердив він, мінімальна ціна, за якою теплокомуненерго і то тільки за лімітами можуть купити газ, це 7,42 гривні.

«Додаємо до них як мінімум 2 гривні вартість за розподіл газу і виходить 9,42 гривні, що майже на сто відсотків дорожче. І в цих умовах органи місцевого самоврядування повинні будуть почати опалювальний сезон. Але вони повинні будуть знайти гроші на передоплату, тому що НАК «Нафтогаз» встановив, що ціна в 7,42 гривні за куб газу буде тільки по передоплаті і це тільки на ліміти, які беруться за останні три роки. А останні три роки зима була досить тепла, значить ліміти газу були невеликі», - підкреслив він.

Попенко вважає, що якщо в цьому році буде більший період похолодань, то в цей період у органів місцевого самоврядування не буде газу по 7,42 гривні, і вони змушені будуть виходити на ринок. А на ринку на вересень місяць, підтвердив він, газ коштує 20,26 гривні за куб, тобто в чотири рази дорожче, ніж він був закладений.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

«Тому не зрозуміло, як малі і середні міста будуть розпочинати опалювальний сезон», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Павловського, що розмір субсидії для кожної родини буде зменшено практично на половину.

Також раніше для Знай.ua Багінський розповідав про невпинне зростання тарифів сьогодні.