У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про відносини СРСР і Німеччини в період між Першою і Другою світовими війнами, а також про події, які передували підписанню радянсько-німецького договору.

«Про співпрацю СРСР і Німеччини в період між двома світовими війнами написано чимало книг і зламано чимало списів. Діапазон оцінок цієї співпраці також діаметрально різний», - зазначив Бізяєв.

Він розповів, що 21 серпня 1919 року країни Антанти зажадали від Німеччини утримуватися від посилки кораблів в Радянські порти, заборонити банкам здійснювати операції з Росією, припинити з нею поштовий, телеграфний та радіотелеграфний зв'язок, а 20 жовтня 1919 р. від СРСР німецькому уряду було адресовано ноту, в якій Союз рішуче попереджав Берлін про серйозні наслідки для Німеччини в разі її приєднання до блокади.

«На закінчення в ноті вказувалося, що радянський уряд вважатиме приєднання до блокади свідомо ворожими діями і залишає за собою право вжити відповідні заходи, які він вважатиме потрібними. Німецький уряд не міг не рахуватися з цим попередженням. Він намагався лавірувати, обираючи для себе найбільш вигідні обставини», - каже Бізяєв.

За словами політолога 11 грудня 1922 р. заключне засідання конференції прем'єр-міністрів союзних країн в Лондоні визнало незадовільним план врегулювання репарацій, запропонований німецьким прем'єром Куно, а 26 грудня репараційна комісія знову констатувала навмисне невиконання Німеччиною своїх зобов'язань з репарацій. Він додав, що мова йшла про зрив поставок Німеччини вугілля і лісу Франції в 1922 р.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Бізяєв розповів, що 10 січня 1923 року Франція, скориставшись черговим зривом поставок вугілля і лісу, що встановила репараційна комісія, 9 січня 1923 р. вирішила йти шляхом сепаратних дій і заявила, що посилає в Рур контрольну комісію для забезпечення регулярного надходження репараційних платежів. На наступний день, зазначив політолог, французькі та бельгійські війська вступили в Рур, що стало початком його окупації.

«Радянський Союз був єдиною державою, яка рішуче виступила в зв'язку з окупацією Рура на захист Німеччини, позиція радянського уряду була викладена у Зверненні Всеросійського Центрального Виконавчого Комітету до народів усього світу. 16 квітня 1922 року в італійському містечку Рапалло, недалеко від Генуї, рейхсміністр Вальтер Ратенау і народний комісар закордонних справ Георгій Чичерін підписали радянсько-німецький договір», - розповів політолог.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Бізяєв розповів про створення Союзу поляків.

Крім цього, для Знай.ua Бізяєв розповів про бурхливий розвиток армії Радянського Союзу в 30-х роках ХХ століття, яку називали найсильнішою в Європі.