Економіст та директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський у програмі “Акценти” з Тетяною Резвін розповів, чи є вихід із криптовалютної “тіні”.

“Виникає слід. Тобто, слід тоді, коли ви виводите гроші. Коли ви заводите гроші. Тому що у даному випадку, умовно кажучи, 100 доларів ви можете дати готівкою, але вам все одно часто потрібен сам банківський перерахунок. Ви здійснюєте сам банківський перерахунок, і він відслідковується. Але, знову ж таки, всередині оцих всіх транзакцій ви уже фактично прослідкувати належним чином не можете. Тому що, уявіть собі, у ваш гаманець було покладено по 1 долару із тисячі різноманітних джерел. А далі потім хтось взяв звідти також долар. Виникає питання, який це долар взяла звідти та людина з цього гаманця?”, - сказав Ілля Несходовський.

Він зазначив, що немає можливості чітко відслідкувати походження коштів, є тільки інформація, що вони надійшли з різних джерел, і пішли на інші джерела.

“Держави дуже серйозно занепокоєні цим питанням, намагаються ввести правове поле. Вони хотіли спочатку це заборонити, але це фактично нереально заборонити, тому у багатьох країнах намагаються взяти це під контроль. І такі, в тому числі, ініціативи, які прагнуть ідентифікувати користувача”, - додав Несходовський.

За його словами, Монобанк пропонував послугу з відкриття рахунків у біткоїнах, які потім можна відслідковувати.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

“Навіть Національний банк хотів випустити електронні гроші. Е-гроші… Вони хотіли цим видавати різноманітну субсидію, щоб потім у подальшому відслідковувати, які транзакції ви здійснювали. Це не зовсім те, що мало б бути на початку, тому що електронні гроші по-суті мали б бути анонімними. Але у даному випадку Національний банк бачить, хто отримав, і на які цілі він їх спрямував. Я не думаю, що це буде користуватися популярністю. Тільки ускладнить певні процеси і породить недовіру у людей”, - підкреслив економіст.

Як повідомляв Знай.ua, Балашов заявив, що біткоїн – для молодих.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Скаршевський зазначив, що ринку криптовалюти не потрібне майбутнє — у нього вже є сьогодення.