У новому випуску програми «in kyiv» з блогером Катериною Павловою Голова Правління ОСББ Михайло Кальтагейсер розповів, як в житловому будинку можна зекономити на опаленні та що для цього мають зробити мешканці ОСББ.

«Звичайно, перший елемент, який зазвичай не економить теплову енергію, а він веде її облік, тобто він не дає постачальнику робити якісь зайві нарахування - це лічильник теплової енергії. Лічильник теплової енергії обов’язково потрібно встановити на будинок та бажано, щоб громада в цьому будинку контролювала його роботу. Тому що у Києві були такі випадки, коли викрадали, пошкоджували, не ставили на комерційний облік та розукомплектовували прилади обліку теплової енергії», - розповів він.

Кальтагейсер сказав, що такі випадки приводили до того, що всі мешканці будинків мусили платити за тепло, як в будинках без лічильників, а це набагато дорожче, приблизно на 30%. Але чим тепліша зима, тим обладнання дозволяє більше економити по відношенню до тарифу, підкреслив він, тому що, маючи спеціальне обладнання, воно регулює зменшення надмірного споживання тепла від нормативного.

«Є сучасні системи, які при недостатньому постачанні тепла від ТЕЦ або котельної, дозволяють за рахунок підвищення температури води, яка циркулює в середині будинку, навіть перекрити цю нестачу. Сьогодні є така тенденція встановлювати індивідуальні теплові пункти на будинки. Ці пункти можуть бути різними за своїм оснащенням. Вони можуть мати бойлер, циркуляційні помпи, змішувальні клапани або іншу техніку. І це спеціальне обладнання дозволяє будинку споживати виключно стільки тепла, скільки вважають за потрібне для комфортного проживання у будинку», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Киричука, що люди вибирають ЖЕКи, тому що для цього нічого не потрібно робити.

Також раніше для Знай.ua Гуманенко розповідав про переваги створення ОСББ у багатоквартирних будинках.