У новому випуску програми «Акценти» з Тетяною Резвін голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів в Україні Олена Сотскова розповіла, звідки беруться і нараховуються гроші на пенсії.

«Пенсія - це компенсація людині втраченого заробітку. Коли людина вже не може працювати і стає непрацездатною у певному віці, тоді держава повинна про неї подбати. І компенсувати йому ті гроші, які він втратив, йдучи з роботи. На сьогодні у нас існує солідарна система пенсійного фонду, коли всі працюючі утримують пенсіонерів. Ми з вами платимо податки до Пенсійного фонду України, а з цих податків виплачується пенсія всім пенсіонерам», - розповіла вона.

Сотскова сказала, що нормальна пенсійна система в цивілізованих країнах повинна складатися з різних рівнів, а не тільки із солідарної системи. Як мінімум має бути три рівні, вважає вона. Солідарна система, коли ми утримуємо пенсіонерів; накопичувальна система, коли підприємства сплачують на користь своїх співробітників; і добровільно накопичувальна система, коли хтось хоче собі накопичувати й таким чином збільшити собі майбутню пенсію.

«Насправді в Україні трирівнева пенсійна система була прописана у законі ще у 2002 році. Вона була накреслена, на той момент це була дуже красива картинка, а по суті, у нас працював тільки солідарний рівень, який працює і сьогодні. І з 2005 року почало працювати добровільне пенсійне накопичення. Це не державне пенсійне забезпечення, коли люди добровільно укладають пенсійні контракти та роблять внески на свою користь, або це роблять підприємства на користь своїх співробітників», - резюмувала вона.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Загороднього перше, що потрібно зробити для вирішення проблеми пенсій - це реіндустріалізація країни.

Також раніше для Знай.ua Ткач розповідав, як буде працювати накопичувальна пенсійна система.