Металобрухт – стратегічна сировина для декарбонізації, тому країни почали справжню війну за брухт, стимулюючи його імпорт і обмежуючи експорт. Україні теж слід зупинити масове вивезення брухту, щоб зберегти свою металургію. Про це заявив директор GMK Center Станіслав Зінченко.

«У всьому світі в останні півроку спостерігається справжня війна, тільки це війна за лом. Тому що це вже не просто Вторинна сировина або відходи, це стратегічна сировина, в тому числі і для декарбонізації і для металургії. Величезний тренд на підвищення споживання брухту в усьому світі, і спочатку цього року найбільші виробники сталі в світі, наприклад, Китай, Індія вони дуже хитро вчинили – вони почали стимулювати імпорт брухту. Щоб більше його закуповувалося, щоб було вигідно привозити туди брухт», - розповів Зінченко.

В результаті такої політики ціни на брухт різко зросли і з України його почали масово вивозити. У підсумку вже зараз вітчизняні металурги відчувають дефіцит сировини. Тому Україні потрібно наслідувати приклад низки інших країн, які стали обмежувати експорт.

"Багато країн, які теж піклуються про свою металургію, про свій ринок, почали обмежувати експорт. І почалася боротьба за лом. Тобто всі розуміють, що той, у кого для його металургії буде достатньо брухту, він буде ефективний, вигідний, буде нормальне виробництво і т.д. а інші країни, як Україна, спізнюються», - пояснив Зінченко.

За його словами, в Євросоюзі також планується рішення про заборону експорт брухту.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

"Цілий ряд євродепутатів зараз просувають рішення про заборону експорту брухту з ЄС. А ЄС є одним з найбільших експортерів брухту в світі», - повідомив Зінченко.

Як відомо, в Україні вже зупинилися десять з п'ятнадцяти сталеплавильних електропечей. Головна причина простою-брак брухту для забезпечення їх стабільної роботи і виконання виробничих планів.

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що влада повинна ввести мораторій на експорт брухту, щоб зберегти ключову галузь економіки країни і уникнути економічної кризи. На її думку, заборона експорту металобрухту в нинішніх умовах-це питання національної безпеки України.