17 вересня 2021 року в приміщенні в залі нарад Державної служби України з питань праць за адресою: Київ, вул. Десятинна, 14 відбулася робоча зустріч керівництва ВГО АППУ та Держпраці, яка проходила оф-лайн та он-лайн.

Участь у ній прийняли:

Від Асоціації платників податків України:

Президент - Грігол Катамадзе;

Генеральний директор Асоціації Людмила Герасименко;

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Начальники управлінь Генеральної дирекції: Леся Кашпур та Вікторія Беспалова.

Від Державної служби України з питань праці:

Т.в.о. Голови Держпраці України Віталій Сажієнко;

Перший заступник Держпраці Ігор Дегнера;

Заступник Держпраці Алла Горбатюк;

Директор Департаменту з питань праці Володимир Гончарук.

Он-лайн прийняли участь: Голови Рад Територіальних відділень Асоціації та керівники Головних управлінь, управлінь Держпраці у регіонах.

Модератором заходу була Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко.

Голова АППУ Грігол Катамадзе
Голова АППУ Грігол Катамадзе

На початку свого виступу вона привітала учасників робочої зустрічі, відзначивши її важливість, як для Асоціації платників податків України, яка об’єднує 3254 члена АППУ – платників податків без виключення з усіх регіонів України та міста Києва, як фізичних осіб підприємців, так і юридичних осіб: малих, середніх та великих платників податків, так і для Державної служби України з питань праці, яка реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці та гігієни праці, здійснює нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю, зайнятістю населення, загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Президент АППУ Грігол Катамадзе у своєму виступі подякував керівництву Державної служби України з питань праці за запрошення та пропозицію підписати Меморандум про співробітництво та партнерство та виразив впевненість, що це буде важливий документ, як для Асоціації, так і для Держпраці. Зокрема, він зазначив, що «підписуючи Меморандуми з різними органами виконавчої влади, завжди кажу: колеги, побажання одне, щоб Меморандум не залишився лише на папері. Треба усім нам в подальшій роботі плідно співпрацювати, напрацьовувати та реалізовувати спільні проєкти».

В своїй промові Грігол Катамадзе зупинився на даних Статистичного збірника Економічної активності населення України, який в наявності на сайті Держпраці. Він зазначив, що «масштаби незадекларованої праці в Україні дійсно вражають: так, із 16,4 млн. зайнятого населення – 21,6 %, а саме: 3,5 млн. осіб віком від 15 до 70 років неформально зайняті. Цьому є пояснення. На сьогоднішній день 41,5% податкового навантаження на фонд оплати праці дуже завеликий тягар, в першу чергу, на роботодавця, тим паче в умовах пандемії коронавірусу майже 2 роки. Не кожен власник бізнесу потягне цей тягар».

Президент Асоціації Грігол Катамадзе наголосив учасникам заходу, що вже понад 6 років АППУ «розробляє та адвокатує реформи, зокрема: поступового зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці шляхом об’єднання в один податок податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску, із встановленням єдиної ставки – 25%. Впевнений, органам законодавчої та виконавчої влади треба рухатися в цьому напрямку».

Наприкінці свого виступу Грігол Катамадзе побажав усім провести робочу зустріч конструктивно з користю справи для обох сторін та виразив надію, що це не остання зустріч, оскільки всі налаштовані на довгострокову співпрацю.

В вітальному слові т.в.о. Голови Державної служби України з питань праці Віталій Сажієнко зазначив, що команда Держслужби України завжди відкрита до діалогу та взаємодії, і підписання Меморандуму лише підтвердить наміри та сподівання на продуктивну співпрацю сторін.

В своєму виступі Перший заступник Голови Держпраці України Ігор Дегнера виразив впевненість, що підписання Меморандуму призведе до налагодження подальшої взаємодії, соціального діалогу з усіма зацікавленими сторонами, зокрема державними органами, представниками роботодавців та працівниками. Заступник Голови Держпраці закцентував увагу на важливості проведення превентивних заходів, які б сприяли запобіганню порушень трудового законодавства.

Також Ігор Дегнера відповів на питання суб’єктів господарювання, які попередньо озвучила Модератор заходу Людмила Герасименко, а саме щодо законодавчо встановлених повноважень інспекторів Держпраці та документального оформлення підстав для проведення перевірочних заходів.

При цьому, Ігор Дегнера зауважив: «Україною ратифіковані Конвенції Міжнародної організації праці з безпеки праці та здоров’я на робочих місцях, що дає право на проведення перевірочних заходів. Адже немає більш дієвого механізму впливу на збільшення показників декларування трудових відносин». При цьому, Перший заступник Держпраці запевнив присутніх, шо в рамках роботи по визначенню повноважень інспекторів Держпраці на рівні Законів, а не лише відповідних Постанов Уряду. Держпраці також будуть проводити консультації з ВГО АППУ. «Адже це дискусійне питання і потребує обговорення. Тож головна цінність Меморандуму – це можливість консолідувати зусилля обох сторін по сприянню зміни підходів як контролюючих органів так і бізнесу по вирішенню проблем декларування трудових відносин», - завершив Ігор Дегнера.

Далі, модератор заходу надавала можливість бажаючим виступити.

Так, Людмила Герасименко надала слово першим: виконавчому директору ТВ ВГО АППУ в Рівненській області Ларисі Садовій та керівнику управління Держпраці у Рівненській області Юрію Наконечному, відзначивши, що вони «є першопрохідниками в нашій співпраці та вже підписали 03 вересня цього року Меморандум про співробітництво та взаємодію, не чекаючи «доручень зверху».

Далі, Людмила Герасименко надавала слово для виступу: Голові Ради територіального відділення у Тернопільській області Івану Іскерському та Керівнику управління Держпраці у Полтавській області Сергію Щербаку.

Підводячи підсумки першої частини робочої зустрічі Модератор заходу Людмила Герасименко, наголосила: «кожна із сторін - підписантів повинна бути зацікавлена у підвищенні довіри до органів державної влади, розвитку партнерських відносин між владою і бізнесом, зменшенні тиску на бізнес та захисті їх законних інтересів, формуванні високої правосвідомості платників податків. Повірте мені, що для нашої Асоціації це «не гасла».

Приємно, що при підготовці Проєкту Меморандуму ми дійшли згоди в важливих для обох сторін домовленостях, які відображені в Меморандумі:

1.4 Держпраці визнає принципи прозорості та добросовісності, на яких платники податків - члени Асоціації будують свою діяльність та зобов’язується в межах повноважень максимально підтримувати їх у відповідних ініціативах.

1.5. Асоціація на постійній основі доводитиме до відома платників податків – членів Асоціації необхідність дотримання ними етичних принципів ведення бізнесу, забезпечуючи при цьому дотримання вимог чинного законодавства про працю, охорону та гігієну праці».

Також, вона запропонувала керівникам обох організацій підписати протягом вересня-жовтня 2021 року аналогічні Меморандуми між Територіальними відділеннями Асоціації та Головними управліннями, управліннями Держпраці в регіонах.

Наприкінці робочої зустрічі Президент АППУ Грігол Катамадзе та т.в.о. Голови Держпраці Віталій Сажієнко підписали Меморандум про співробітництво та партнерство між Асоціацією платників податків України та Державною службою України з питань праці.

Робоча зустріч пройшла конструктивно в форматі діалогу.