Створити ілюзію повноцінних громадян РФ у жителів ОРДЛО і отримати додатковий електоральний ресурс. Політолог-міжнародник Максим Ялі у своїй програмі «Контрольний удар» розповів, навіщо Кремль дозволив жителям окупованих територій брати участь у виборах до Держдуми.

«У голосуванні взяли участь близько 150 тис. жителів окупованих територій. Але вони брали участь лише в голосуванні за списками. Варто відзначити, що Кремль переслідував відразу кілька цілей, дозволивши мешканцям ОРДЛО взяти участь у виборах», - каже Ялі.

По-перше, на думку політолога, таким чином Кремль намагається чинити тиск на Зеленського і продемонструвати, що якщо Київ і далі буде стояти на своєму і відмовлятися реалізовувати Кремлівський сценарій Мінських угод, тоді Москва продовжить реінтегрувати окуповані території до складу РФ, хоча насправді такої мети немає.

По-друге, відзначає Ялі, основне завдання – отримати додатковий електоральний ресурс і можливість поліпшити результати «Єдиної Росії» на виборах. Він додав, що саме в голосуванні за списками Кремлю був необхідний додатковий ресурс, оскільки напередодні виборів фіксувалася мінімальна за всі останні роки підтримка партії влади серед виборців.

«По-третє, створити ілюзію у жителів ОРДЛО в тому, що вони стають повноцінними громадянами РФ і ось-ось їх візьмуть до складу в РФ, про що мріє значна частина жителів ОРДЛО з 2014 року. Але, як зазвичай, їх просто використають в позначених вище цілях і потім знову забудуть до наступних виборів. Звичайно, ні Україна, ні світова спільнота результатів виборів на окупованих територіях не визнають. Тим більше перевірити достовірність електронного голосування неможливо», - розповів Ялі.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

За його словами, єдиний висновок для України і міжнародного співтовариства – ОРДЛО не тільки де-факто вже є окупованими територіями, а окупаційні адміністрації очолюють громадяни РФ, а не України. Політолог вважає, що кадри пропагандистських ЗМІ окупованих територій, на яких глава «ДНР» Пушилін заявляє про своє голосування у ДД, варто розглядати як явку з повинною і продемонструвати нашим західним партнерам, які офіційно не визнають участь Росії у конфлікті.

Як повідомляє Знай.ua, жителів окупованій частині українського Донбасу автобусами звозять в Ростовську область на голосування.

Також Знай.ua повідомляв, що політолог Юрій Подоляка прокоментував парламентські вибори в Росії.