У новому випуску програми «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, коли в Україні була найбільша інфляція.

«Найбільша інфляція в Україні була на початку 90-х років, тоді ми з вами бачили багато речей. Гроші міняли одні на інші, тому що грошей тоді було багато і це призвело до неконтрольованої інфляції. А якщо ми з вами не беремо відрізок часу до 1994 року, то найбільша інфляція була у 2015 році. Коли ми як раз мали військові дії та втратили до 20% ВВП нашої країни, як раз тоді 43% інфляції суттєво вплинули і як раз вони й з'їли не маленьку частку збережень людей та бізнесу», - розповів він.

Дорошенко сказав, що саме це надалі і вплинуло на життя та можливість інвестувати, тому що при такій інфляції людина за ті ж самі гроші могла купити менше на 43%. Оскільки інфляція - це все ж таки винахід держави, вважає він, то люди повинні запитуватися у чиїх інтересах вона відбувається. Низька інфляція зазвичай відбувається в інтересах людей, підкреслив він, і низка країн світу каже, що вона в інтересах людей, тому що вона стимулює людей вкладати кошти.

«Якщо ти знаєш, що в тебе є 100 гривень і за сто років вони будуть коштувати стільки ж, то ти просто можеш їх тримати і нічого не буде відбуватися. А якщо ти знаєш, що інфляція їх трошки з'їдає, ти будеш їх у щось вкладати. Тому інфляція - це все ж таки корисний винахід й ми вже не зможемо від неї відмовитися. Водночас добре, коли ми з вами розуміємо, як воно відбувається та закладається. Тому НБУ буде йти до тієї мети, до якої він йшов останні роки - це інфляція в межах 5%», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Атаманюка, що грубо кажучи, кожен рік долар дорожчає на одну гривню.

Також раніше для Знай.ua Атаманюк розповідав, як зберігати гроші, щоб вони не знецінилися.