Наскільки реальним є для України перехід на накопичувальну пенсійну систему, і до яких наслідків він може привести? Проблему у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає економічний експерт Юрій Атаманюк.

«Коли гривня була тільки введена, долар коштував одну гривню сімдесят копійок, а зараз – майже тридцять. Грубо кажучи, кожен рік долар дорожчає на одну гривню. Тому, якщо в наших умовах ввести накопичувальну систему, то всі пенсії з'їсть інфляція. А якщо скористатися послугами міжнародних пенсійних фондів, то тут держава не потрібна – це людина може зробити й сама. Можна поїхати в Польщу або Німеччину, укласти договір, а потім перераховувати туди гроші в валюті. Втім, в Україні є корпоративні пенсійні фонди, наприклад, при «Укрзалізниці», при «ПриватБанку». Але що робити тим же вчителям? Їм і так сьогодні не вистачає на комунальні платежі, на лікування, навіть на харчування», - зазначає економіст.

За його словами, в такому ж або майже такому ж становищі перебувають також медики та ряд інших категорій.

«Якщо ти працюєш в банківській сфері, де середня зарплата 20 тисяч гривень, то можеш щомісяця відраховувати 500 гривень на пенсію. А ось в системі освіти середня зарплата – шість тисяч, і там 500 гривень вже непіднімна сума», - каже Юрій Атаманюк.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше цей експерт заявив, що 14 відсотків українців голодують.

Також Знай.ua повідомляв, що Атаманюк спрогнозував наслідки подорожчання електроенергії.