Чим відрізнявся український націоналізм від російського, у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» розповіли головний редактор видавництва «Дух і Літера» Національного університету Києво-Могилянська академія Леонід Фінберг та головний редактор серії «Постаті культури» цього видавництва Олексій Сінченко.

«Епоха правління Шелеста була дуже цікавою, - зазначає Сінченко. - Це епоха, коли реконструювалося КДБ. Прийшов Овчаренко. Вони не «кадебісти», але в партапарат прийшло багато людей, яких можна було б назвати націонал-комуністами. Вони дуже патріотично були налаштовані, шукали зустрічі з тоді ще шістдесятниками. Потім був Марчук. Але за часів Щербицького все це дуже жорстко обірвалося. Якщо були якісь симпатії, вони вже були приховані», - розповідає він.

За його словами, під час Шелеста все-таки різкого протистояння служб і культурницького руху практично не було.

Одночасно Фінберг зазначає, що була проблема: національне - це дуже сильний важіль. «Це дуже сильний рух. Це дуже сильна частина ментальності будь-якої людини. І всі ці спроби створити «радянську людину», або говорити про Америку як про «плавильний котел», де все перемішається, закінчилися нічим. Тому як тільки з'являлася хоч якась частина свободи, здавалося б, у цих структурах, дуже радянських, знаходилися люди, які починали так чи інакше відстоювати, в даному випадку, українські, литовські, грузинські інтереси», - робить висновок видавець.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Знай.ua повідомляв, що Сьогодні Україна знаходиться в точці біфуркації, але Винницький вірить у її «правильний шлях».

Також Знай.ua повідомляв, що Зісельс розповів про перехідне українське суспільство.