Сьогодні Україна знаходиться в точці біфуркації. Якщо вона піде по французькому шляху, період помірних реформ може змінити диктатура. Про це українських вчений, письменник і громадський діяч Михайло Винницький розповів у програмі «Політична україністика» Андреаса Умланда.

«Приходить «сильна рука», яка після хаосу має навести порядок. Або Україна може піти американським шляхом, - зазначає письменник. – Я ще далі вірю й працюю активно над тим, щоби ми більше пішли американським шляхом. А це означає, що ми маємо більше говорити. Наприклад, ми вийшли на Майдан для того, щоби забезпечити гідність. «Не бийте наших дітей». Забезпечення гідності означає справедливість. От Майдан був про справедливість. Сьогодні є дуже великий запит на справедливість», - констатує Винницький.

Суди в Україні – це проблематична сфера. Як має виглядати судова система?

«Очевидним є те, що це не просто має бути там британська, чи американська, чи французька система, чи німецька, яка приходить сюди і ми її будемо мавпувати. Ми маємо вийти зі своєю концепцією інституціоналізації справедливості. Американська модель каже, що ми б мали вийти на якийсь етап «конституювання», якогось формування нових інституцій, можливо, якийсь перезапуск країни, перезапуск державного апарату», - зауважує експерт.

Такі речі починають бути достатньо цікавими, тому що вони не можуть відбуватися зверху. Вони мають починатися на місцях.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

«Насправді децентралізація призводить до того, що ми бачимо появу нових регіональних еліт. Ця ідея патріотизму вже має певне своє втілення в поколінні людей, які приходять і служать, а не керують у держапараті. Ми ще на шляху, нам потрібно ще 4 – 5 років для того, щоби вийти», - робить висновок він.

Знай.ua повідомляв, що, на думку Щерби, Україна змогла вийти на правильний шлях розвитку.

Також Знай.ua повідомляв, що Зісельс розповів про перехідне українське суспільство.