Сьогодні Україна знаходиться в точці біфуркації. Якщо вона піде по французькому шляху, період помірних реформ може змінити диктатура. Про це українських вчений, письменник і громадський діяч Михайло Винницький розповів у програмі «Політична україністика» Андреаса Умланда.

«Приходить «сильна рука», яка після хаосу має навести порядок. Або Україна може піти американським шляхом, - зазначає письменник. – Я ще далі вірю й працюю активно над тим, щоби ми більше пішли американським шляхом. А це означає, що ми маємо більше говорити. Наприклад, ми вийшли на Майдан для того, щоби забезпечити гідність. «Не бийте наших дітей». Забезпечення гідності означає справедливість. От Майдан був про справедливість. Сьогодні є дуже великий запит на справедливість», - констатує Винницький.

Суди в Україні – це проблематична сфера. Як має виглядати судова система?

«Очевидним є те, що це не просто має бути там британська, чи американська, чи французька система, чи німецька, яка приходить сюди і ми її будемо мавпувати. Ми маємо вийти зі своєю концепцією інституціоналізації справедливості. Американська модель каже, що ми б мали вийти на якийсь етап «конституювання», якогось формування нових інституцій, можливо, якийсь перезапуск країни, перезапуск державного апарату», - зауважує експерт.

Такі речі починають бути достатньо цікавими, тому що вони не можуть відбуватися зверху. Вони мають починатися на місцях.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

«Насправді децентралізація призводить до того, що ми бачимо появу нових регіональних еліт. Ця ідея патріотизму вже має певне своє втілення в поколінні людей, які приходять і служать, а не керують у держапараті. Ми ще на шляху, нам потрібно ще 4 – 5 років для того, щоби вийти», - робить висновок він.

Знай.ua повідомляв, що, на думку Щерби, Україна змогла вийти на правильний шлях розвитку.

Також Знай.ua повідомляв, що Зісельс розповів про перехідне українське суспільство.