У новому випуску програми «Розвилка» з ведучою Вікторією Панченко у студії Руслана Бізяєва політолог Руслан Бізяєв розповів про кризу на енергоринку в Європі і Україні.

«За останні кілька днів у провідних засобах масової інформації пройшла інформація, що європейський ринок електроенергії почало трохи лихоманити. Все це відбувається на тлі реальної економічної стагнації. Хоча провідні європейські економісти кажуть, що все нормально і Європа в цьому році закінчить фінансовий рік з більш-менш позитивними показниками, але поки нічого не виходить. І проблема тут не стільки в коронавірусі скільки в тому, що вже остаточно стало зрозуміло, що поточна неокейнсіанська економічна модель вирішити цього не може. Всі з жахом і страхом очікують, чи буде дефолт в Китаї», - повідомив він.

Бізяєв розповів, що будь-який проєкт чистої відновлюваної енергетики, в тому числі сонячної – він не рентабельний, тому що він програє в собівартості класичному способу отримання енергії, наприклад, атомної. І якби не різкий крен в «Green Deal» (план досягнення нульового нетто-викиду парникових газів та нульового сумарного забруднення навколишнього середовища шляхом переходу від використання копальних до поновлюваних джерел енергії, - ред.), вважає він, який намагаються проводити після Всесвітнього економічного форуму, то тема, напевно, б вже й заглухла.

«Але я так розумію, що тема тут полягає не в рентабельності, бо рентабельність відійшла на другий план. Йдеться про те, щоб перевести світ на поновлювані джерела енергії та розв’язати питання хто за це заплатить. І ось «Green Deal» - це своєрідний оброк багатих країн для бідних, для того щоб забезпечити різницю між класичною енергією та енергією відновлюваною», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Яценюка, що Україна витримала економічну кризу не завдяки владі, а завдяки світовим цінам на руду і зерно.

Також раніше для Знай.ua Бізяєв заявляв, що світова фінансова криза була неминуча.