У новому випуску програми «Культ особистості» на каналі Руслана Бізяєва громадський діяч Роман Боднар розповів, що зараз відбувається на ринку електроенергії.

«Річ у тім, що те, що нам нав'язують у вигляді енергоринку в гарній обгортці, по суті, ринком не є. Ті закони, які ми прийняли у 2015 році про ринок природного газу, та у 2019 році про ринок електричної енергії, вони саму ідею настільки спотворили різними правками та групами впливу, що у нас вийшов такий собі симбіоз під виглядом ринку. Ми зараз маємо так звану паритетну газову ціну. Ми країна з найбільш енергоємною економікою в Європі й десята у світі, а це дуже погано», - підкреслив він.

Боднар розповів, що ми тратимо за різними оцінками до шестисот грамів умовного паливного еквівалента на тисячу доларів ВВП, це у шість разів більше, ніж витрачають країни Європи. У нас в країні вже двадцять років існує одна велика проблема, повідомив він, ми не маємо зведеного енергетичного балансу держави, тому достовірно ніхто не знає, куди й скільки газу качається. Така сама ситуація, підтвердив він, у нас й в електроенергетиці. Не треба мати сім п’ядей у лобі, підкреслив він, щоб зрозуміти, що не може окремо продаватися атомна енергія, теплова енергія, гідроенергія та зелена енергетика, це все має бути збалансовано.

«Але все це дуже складний енергетичний комплекс правових та технологічних механізмів. Є генеруючі потужності енергії: основні, напівпікові, пікові. Й не можна продавати атомну енергію, яка є основною за окремою ціною, а теплову, яка є балансувальною енергією, за окремою. Тому фінансово-промислові групи викуповують з ринку дешеву енергію, а всю дорогу енергію розкидають на все населення. Більше того, ця дорога енергія поки доходить до споживача, проходить кілька ланок підвищення ціни», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Попенка, що з тарифами по опаленню ситуація набагато складніше, ніж з електроенергією.

Також раніше для Знай.ua Рябцев пояснював, коли, чому і для кого придумали субсидії.