Залишитися без гроша або замерзнути?

Не встигли українці отямитися після анонсованого підвищення тарифів на опалення, які мають зрости на 15-40%, як до їхніх домівок прийшла нова страшна новина. Різке подорожчання газу в Європі, що побило всі історичні рекорди, обіцяє відбитися і на Україні, зробивши опалення недоступною розкішшю. Але в той час, як країна, затамувавши подих, з жахом очікує катастрофу, її влада продовжує годувати народ казками про «хаби» і ловити «агентів Кремля». Скільки українців зуміє пережити прийдешню сувору зиму, опинившись перед вибором холоду або голоду? І чи переживе її недалекий правлячий режим, чий лідер все більше нагадує «українського Горбачова»?

Енергетична криза

Те, чого стільки років боялася вся Європа, здійснилося - її накрила справжнісінька енергетична криза! Вартість газу на європейських біржах за рік зросла більш ніж втричі, судорожно стрибаючи в діапазоні 800-980 доларів за 1000 кубів. Сталося це ось як: минулої зими споживання газу в Європі було трохи вище звичайного, а ось влітку наповнення газових сховищ йшло повільно. Коли зрозуміли, що наступна зима вже близько, виявилося, що рівень запасів у газосховищах знизився на 20% від звичайного. Одночасно з'ясувалося, що спішний перехід на «зелену енергетику» призвів до дефіциту електроенергії, компенсувати який не вистачає палива для ТЕС.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Але вирішити питання закупівлями додаткових обсягів газу не вдалося: США тепер відправляють свій скраплений газ в Китай, Норвегія скоротила видобуток, а Росія відмовилася збільшити експорт газу через Україну і Польщу, бажаючи скоріше отримати добро на запуск «Північного потоку-2». І почалася біржова паніка!

Як довго вона триватиме, ніхто не знає. А тим часом криза вже почала наносити перші удари: в Європі почали закриватися дрібні газові компанії, оскільки їх клієнти не можуть купити газ за різко злетіли цінами, а в Україні припинити роботу Одеський припортовий завод, для якого подорожчав газ теж не по кишені. І якщо ціни на газ не знизяться до початку опалювального сезону, то вони вдарять по мільйонам європейців, привівши до різкого зниження споживчого попиту – а це вже буде удар по торгівлі, виробництву і сфері послуг. Тобто тепер європейці відчують на своїй шкурі те, що ось уже сім років перманентно мучить українців!

Афери «Нафтогазу»

В іншій ситуації українці могли б спостерігати за європейською кризою з боку, сидячи на диванах в жарко натоплених квартирах і посміюючись. Але з 2014 року українська влада офіційно проголосила курс на досягнення європейських цін і тарифів, при цьому нічого не сказавши про європейські зарплати і пенсії. І з кожним новим подорожчанням комуналки українцям пафосно пояснювали, що, мовляв, в Європі на хабах газ подорожчав. Українців вже привчили уважно стежити за котируваннями європейських бірж, радіти падінню цін і хвилюватися зростанню. Зараз українці не просто хвилюються, вони в жаху!

І привід для цього є: деякі газові компанії вже підняли вартість газу до 19-21 гривні за кубометр (плюс доставка), для юридичних осіб вони досягли 30 гривень. Поки що це тільки місячні тарифи, проте очікується, що слідом підніметься і річний – за яким і платить населення країни. І те, що "Нафтогаз" обов'язково підніме тариф, сумнівів немає! При цьому його керівництво продовжує заявляти, що це "ціна енергетичної незалежності України". Хоча насправді це звичайна афера, за яку платимо всі ми!

До 2015 року Україна безпосередньо закуповувала необхідні обсяги газу у Росії. Ціна залежала від домовленостей з Москвою, але ми платили рівно стільки, скільки на нього хотів «Газпром». Потім Київ відмовився купувати газ безпосередньо у "країни-агресора", тобто на східному кордоні, і став закуповувати (оформляти) його на західному кордоні, шляхом віртуального реверсу (справжній реверс Неможливий технічно) у фірм, зареєстрованих в Європі. У кращому випадку Україна платить за нього вартість російського газу, плюс вартість транзиту, плюс чималу надбавку фірмам-посередникам (пов'язаних з українськими політиками, олігархами і топ-чиновниками). У гіршому їй доводиться купувати той же російський газ за європейськими цінами-плюс транзит і частка фірм-посередників.

До речі, хоча гроші за транзит включають в ціну газу, фактично його немає, тому що цей «європейський» газ відбирають з української ГТС на всьому її протязі. Цю аферу "Нафтогаз «ретельно приховує від народу, як і інші афери і схеми, замасковані під» ринок газу «і»диверсифікацію поставок". Саме тому в "Нафтогазі" так панічно боятися припинення транзиту російського газу через Україну! Адже як тільки українська ГТС спорожніє, то афера з "реверсним газом з Європи" стане вже неможливою. І Україні доведеться жити тільки з газом власного видобутку - а це всього 20-21 мільярда кубометрів на рік. Для потреб населення цілком вистачило б, однак на цей газ вже давно наклали лапи українські олігархи.

Найгостріша проблема

Ще в липні, до початку європейської кризи, українців "обрадували" підвищенням вартості опалення до 40%. За попередніми підрахунками, у грудні власники середньої квартири площею 60-75 кв.м. отримають від місцевої ТЕЦ платіжку на суму 3-4 тисячі гривень. Це буде дуже боляче навіть для сімей, де працюють 2-3 людини. А якщо це сім'я, де одна людина із зарплатою 8 тисяч гривень» на руки " тягне на себе всіх інших? Борги українців за газ та опалення зараз досягають 43 мільярдів гривень (а всього за комунальні послуги 64,3 мільярдів), і скоро почнуть знову стрімко зростати. Однак тепер потрібно робити нові розрахунки, тому що тарифи можуть зрости не на 40%, а в 2-3 рази! І це буде вужа справжнісінький тарифний геноцид, тарифомор!

Знаєте, яка сьогодні в Україні найгостріша, що стосується більшість населення проблема? Ні, не російська агресія, не російськомовні касири, і не канал Шарія, навіть не безробіття і не державний борг! Найгостріша проблема-це українська медицина, яка опинилася не по кишені більшості українців. А ось наступною гострою проблемою є комунальні тарифи. Так от, найближчим часом "Комуналка" може вийти на перше місце! І під магазинами українцям доведеться просити гроші у перехожих вже не на операцію, а щоб заплатити за опалення. Ось тільки хто подасть відразу мільйонам людей?

Звичайно, є надія на те, що влада побоїться стільки жваво завищувати тарифи, щоб не псувати собі імідж і уникнути нової хвилі соціальних протестів. Адже досі це її якось стримувало-наприклад, обіцяне підвищення тарифу на електроенергію до 2,6-3 гривень поки що відклали. Але ця надія дуже слабка. Ситуація в Україні змінилася: намагаючись розгромити опозицію і заткнувши чимало опозиційних ЗМІ, влада вважає, що, як мінімум, ці протести ніхто не організовує, і люди просто побурчать у себе на кухнях. А деякі "слуги народу" так і зовсім впевнені, що вони контролюють мізки українців, і зможуть їх переконати в неминучості і необхідності чергового підвищення тарифів. Мовляв, так ми станемо ще ближче до Європи!

Як вижити?

Скільки б влада не вела мовлення з усіх екранів про «європейське майбутнє» і «російську агресію», запудрівая мізки українцям, проблема непідйомна постійно зростаючих тарифів сама собою не вирішиться. І прості українці будуть змушені або голодувати, віддаючи останнє, або і далі накопичувати величезні борги. Проблема настільки серйозна, що одного разу вона може стати причиною вже не чергового політичного майдану, а справжнісінького соціального вибуху - і тоді погано буде всім, і «зеленим», і «порохоботам», і «Юлька», тому що «безглуздий і нещадний бунт »не дивиться на колір прапорів. Очевидно, що правлячому режиму потрібно взятися за голову і вирішити це питання - чи ж це питання буде вирішувати вже інша влада. Але як?

Ви здивуєтеся, але варіантів чимало, просто все сім років ці слушні пропозиції відкидалися постмайданної владою як такі, що суперечать її деструктивної політики. Наприклад, створити газотранспортний консорціум Євросоюзу, України та Росії, завдяки якому можна не тільки гарантовано забезпечити транзит газу через Україну, а й домовитися з «Газпромом» про знижки. Адже Україна домовилася з «Газпромом» про транзит газу до 2024 року, так чому ж не домовитися про прямі поставки? Адже так ми купимо газ набагато дешевше, ніж в Європі, і не будемо на зло ворогу відморожуватися собі вуха і доводити народ до злиднів!

Варіант консорціуму - найперспективніший, в першу чергу тому, що спирається на економічні інтереси всіх трьох учасників - Росії як постачальника, України як транзитера та країн ЄС як споживача. Крім того, створення консорціуму - це ще один аргумент для того, щоб домовлятися з РФ про знижку на газ. Власне, стратегічно таке рішення вже є - про знижку у вигляді 25% ще в 2019 році домовилася українська делегація на чолі з головою політради «Опозиційною платформи - За життя» Віктором Медведчуком.

До речі, навіть деякі «зелені» тепер фактично визнають правоту Медведчука, який запропонував стратегічне рішення питання - звести інтереси постачальника, транзитера і споживача до спільного знаменника і закріпити у вигляді спільного підприємства України-Росії-ЄС з управління ГТС. У червні міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що українська влада розглядають, в тому числі, і варіант створення консорціуму з управління ГТС. Зрозуміло, що за участю Росії - без «Газпрому» цей консорціум буде хіба що повітря качати по «трубі».

Нинішній стрибок цін на газ в Європі до 1000 доларів за куб показав, що прив'язка до біржових котирувань - це не варіант, тому що українці будуть платити по «космічним» тарифами. Значить, залишається домовлятися, як пропонує Медведчук, а один з найбільш життєздатних варіантів - це консорціум.

Ясна річ, що ініціатива створити тристоронній консорціум викликає дике виття у деяких нафтогазових угруповань, тому його створення поставить хрест на шахрайських схемах «реверсного газу з Європи», з яких годуються псевдопатріотичні політики і олігархи. Ось чому вони відкидають консорціум (тристоронній, за участю ЄС!) І хочуть, щоб Росія просто продовжувала качати газ через Україну - а вони продовжували б і далі перепродувати його українцям втридорога.

Є і радикальні варіанти, що передбачають повернення під контроль України «Нафтогазу» (яким зараз керують «соросівські хлопчики», що підкоряються Держдепу), закриття шахрайського «газового ринку» (що дозволяє наживатися фірмам-посередникам) та резервування всього добутого в Україні газу на потрібні населення. Тоді б газ обходився українцям в 3-4 гривні за кубометр, і рази в два впала б і вартість опалення. Але тоді МВФ і західні банки більше не дадуть Україні кредитів, і величезна піраміда облігацій, яку вже багато років будує постмайданна влада, впаде. Тому влада вважає за краще вичавлювати з українців останнє.