У прийнятому антиолігархічному законі відсутні механізми притягнення олігархів до юридичної відповідальності. Про це у своєму блозі «Підсумки тижня» заявив політолог Руслан Бортник, розповівши, чому цей закон не матиме реального впливу на олігархів.

«Якщо говорити про прийнятий законопроєкт №5599, то цей закон взагалі не про олігархів. У ньому відсутні будь-які механізми конфіскації власності або притягнення до юридичної відповідальності. Олігархи продовжать багатіти, якщо будуть лояльними до влади, інакше їх поставлять в список-реєстр», - заявив Бортник.

Він зазначив, що формальних обмежень в цьому законі мізер, серед них – вимога подавати декларації, не фінансувати політичні партії і не брати участь у великій приватизації. Втім, додав політолог, нічого не заважає брати участь в приватизації компаніям або друзям цих олігархів. Також, на його думку, немає олігархів, які чесно і безпосередньо фінансують політичні партії.

«Зрозуміло, що формальні обмеження для олігархів ніякої ролі не грають. Зрозуміло, що це не механізм встановлення справедливості. Це в більшою мірою закон про перехоплення фінансових потоків в країні, встановлення контролю над ЗМІ та політичними партіями, скорочення політичної конкуренції», - вважає Бортник.

Політолог зазначив, що якщо великий підприємець, який буде підпадати під критерії олігарха, захоче продовжувати працювати, то він змушений буде здати в управління свої політичні активи або припинити фінансування ЗМІ, партій, організацій, аналітичних центрів і так далі.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Також раніше для Знай.ua Головін розповів, які наслідки матиме націоналізація олігархічних монополій.