Експерт із земельних питань Роман Головін у своєму матеріалі про націоналізацію як механізм державного управління висвітлив можливі позитивні наслідки націоналізації олігархічних монополій та вказав об'єкти та методи націоналізації.

«В Україні вже так склалася ситуація, що для вирішення питання економічного відновлення та розвитку держави без націоналізації вже не обійтись. Монополізація економічних чи суспільно-економічних сфер життєдіяльності в державі поза системи державної монополії рано чи пізно змушуватиме владу здійснювати державне втручання», - зазначив Головін.

На думку експерта, відсутнє державне втручання у недержавні монополії створює можливість виникнення деструктивних економічних процесів та корупційного елементу. За словами Головіна, націоналізація може слугувати методом усуспільнення, поряд з яким стоять й механізми демонополізації, комуналізації, експропріації, конфіскації, секуляризації.

«На сучасному етапі розвитку економічних та економіко-суспільних проблем все більшу роль необхідно віддавати процесам націоналізації та комуналізації. Існуючі антимонопольні інституції вже неспроможні вирішувати питання управління монополіями – монополії давно переросли межу управління, щоб на них впливати регуляцією», - підкреслено у матеріалі.

За словами експерта, націоналізація повинна бути використана по відношенню як до природніх, так й до олігархічних монополій. У матеріалі зазначено, що помилки приватизації з порушенням норм процесів усуспільнення також вимагають проведення націоналізації. Як зазначив експерт у своєму матеріалі, усуспільнення – це виникнення необхідності застосування механізмів націоналізації.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Методи націоналізації повинні визначатися виходячи з суспільних, економічних, безпекових та інших потреб, дотримання, здійснення й задоволення яких відбувається в інтересах українців та українського суспільства. Методологія націоналізації повинна бути закріплена законодавчо й визначати причини націоналізації, об’єкти націоналізації та забезпечення здійснення націоналізації», - підкреслено у матеріалі.

Як зазначив експерт, наслідками націоналізації повинні бути позитивні економічні результати, а зокрема збереження природніх та економічних монополій з метою їхньої діяльності в інтересах країни, що призведе до позитивного впливу на економіку.

Як повідомляв Знай.ua Головін сказав: Земля сільськогосподарського призначення може перебувати тільки у власності громадянина України.

Також Знай.ua публікував слова Головіна: Власник не може віддати землю в заставу, поки земля в оренді.