Член Комісії з питань екології, колишній народний депутат Юрій Костенко у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповів про історію ядерного роззброєння України.

«Політично рішення щодо без’ядерного статусу України приймалося ще до проголошення Незалежності в Декларації про державний суверенітет. І вже тоді традиційно мирні українці ухвалили таке романтичне рішення: рухатися до без’ядерного статусу. Ця історія має глибинне коріння. Ніхто не називав терміну цієї незалежності, а ми вже беремо на себе такі глобальні політичні зобов’язання», - каже він.

Остаточно таємниця розвіялася лише два роки тому під час конференції у Сієнні (Італія), де розглядалися уроки ядерного роззброєння України.

«Участь брали ТОП-посадовці Сполучених Штатів, Росії та України. Саме там я дізнався, що авторами стратегії ядерного роззброєння України був Інститут США і Канади, який очолював академік Арбатов. Вони розробляли цю стратегію на тлі переговорів США і Радянського Союзу про скорочення ракет малої і середньої дальності. Після доброї вечері з російськими традиціями раптом хтось з американських генералів сказав: «А що ви будете робити, якщо раптом Союз розпадеться?». Був 1989 рік. Це стало відправною точкою», - розповідає екснардеп.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Теліженко зізнався, що Чалупа пропонувала йому зливати бруд на Трампа: «Вона вважала, що це можна, що Трамп - російський агент».