Про це він розповів у програмі «Конституційна кухня» з Геннадієм Друзенком.

За словами гостя програми, надмірна концентрація влади зазвичай пов’язана з президентом, а не з прем’єр-міністром.

Як він пояснює, це пов’язано з тим, що прем’єра обирає парламент, а президента – народ, що дає йому право вважати себе очільником і провідником. «Народ думає про нього як про провідника та надає йому все більше влади», - зазначає Вільямс.

До того ж, додає він, ця тенденція спостерігається у світі повсюдно. Далі науковець посилається на результати різних досліджень фахівців, які, хай і не погоджуються між собою щодо методів, але зробили подібні висновки. «Статистично немає особливої різниці між тим, наскільки дієвими є президенти й наскільки дієвими є прем'єр-міністри», - підкреслює він.

Окрім цього, зазначає Вільямс, обрання напряму народом дає президенту відчуття, що він має право перетягувати повноваження прем’єр-міністра на себе і це пов’язано зі специфікою президентської системи. «Президентські системи є менш стабільними та менш демократичними. В гібридних системах, де існує президент та прем'єр-міністр практично завжди саме президент перетягує на себе владні повноваження від прем'єр-міністра», - констатує професор.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Вільямс заявив, що в Україні продовжується боротьба за цивілізацію.

Також Знай.ua писав про те, що Вільямс розповів, що конкуренція між гілками влади є кориснішою, ніж монополія.