Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами у 2020 році Україна утворила понад 462 мільйони тонн відходів. Більшість із них - відходи видобувної промисловості (79,5%) та металургії (6%). Але основну проблему складають тверді побутові відходи (ТПВ). Щороку в країні утворюється від 10 до 13 мільйонів тонн ТПВ. Від цього об'єму - 1 до 2% спалюють, 4,5% потрапляє на переробку, а понад 90% вивозять на сміттєзвалища.

"З них законними є близько 5,5 тисяч звалищ. Це офіційні полігони для накопичення твердих побутових відходів, які мають охоронятися і передбачають контроль стану навколишнього середовища. Ще від 33 до 40 тисяч звалищ - незаконні та неконтрольовані," - додав Яловий.

Як розповів Костянтин Яловий, склад ТПВ - багатокомпонентний. Це побутове сміття домогосподарств, соціальної сфери, установ і підприємств, вуличне сміття, не завжди знезаражені медичні відходи, будівельне сміття. Окрім того, що ця купа займає велику площу (лише офіційні звалища ТПВ - 8,5 тисяч гектара), сміттєзвалища чинять невиправну шкоду довкіллю через забруднення отруйними речовинами повітря, ґрунту і підземних вод, а відтак – здоров’ю людей. Велика частина полігонів ТПВ не відповідає екологічним вимогам, а близько 25% перевантажені - їх вже давно пора закрити та рекультивувати.

"Проблему можна вирішити, якщо почати переробку сміття. Але доки в Україні не існує жодного сміттєпереробного комплексу, це питання залишатиметься риторичним. Для порівняння лише у Парижі працює три величезних сміттєпереробних заводи. В цей час в Україні все ніяк не можуть добудувати один сміттєпереробний завод у Харкові. Ще два - лише збираються будувати у Львові та Житомирі. Доки це питання не буде вирішено, небезпечні відходи продовжуватимуть накопичуватися і забруднювати українське довкілля", - підкреслив Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще