У порівнянні з жовтнем 2020 року основні харчові продукти подорожчали більше, ніж на 30%.

У чому причини такого явища, розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, переважно йдеться про зростання цін на зерно та олію. Головною причиною зростання вартості зернових називають низький врожай основних злакових культур у головних країнах експортерах, зокрема Канаді, Росії та США. Пальмова олія дорожчає через низькі обсяги виробництва в Малайзії, одного з основних світових виробників продукту.

"Цікаво, що при малих обсягах виробництва зерна у головних країнах-експортерах, загалом у порівнянні з минулим роком світове виробництво зернових у 2021 році досягне нового рекордного рівня - близько 2,8 мільярда тонн. Але навіть цього недостатньо, щоб задовольнити цьогорічний попит на продовольство. Як очікують, світове споживання зернових виросте на 1,7% через збільшення населення планети", - підкреслив Яловий.

Як зазначив Костянтин Яловий, збільшення цін на основні продукти харчування спостерігають і в Україні. Так за даними Держстату, у вересні 2021 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, споживчі ціни на продовольчі товари загалом виросли на 14,3%. Зокрема, хліб і хлібопродукти подорожчали на 15,1%, яйця – на 60,7%, соняшникова олія – на 71,7%, цукор – на 88%. На думку експертів, частково на ситуацію в Україні вплинуло збільшення світових цін на продовольство. Серед головних причин також називають подорожчання енергоносіїв та загальну інфляцію.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Ситуація з рекордними цінами на продукти цього року непокоїть. Вона нагадує, що дефіцит продовольства та поширення голоду на планеті – не вигадка, а цілком реальна загроза, яка з кожним роком зростає. Щоб запобігти світовій продовольчій кризі, потрібно зменшувати навантаження людей на довкілля та запроваджувати більш ефективне землекористування. Зробити це можливо лише спільними зусиллями усіх країн світу", - наголосив Костянтин Яловий.