Фрагмент виступу політолог опублікував у своєму блозі.

«Метою Білорусі і Росії, яка скоріш за все стоїть за нею, є спровокувати офіційний Брюссель на офіційний діалог з Мінськом: на ту чи іншу форму визнання Лукашенка, якого ЄС не визнає. Максимальною метою у цьому діалозі є зняття санкцій, перед усім економічних і у меншій мірі політичних», - підкреслив Бортник.

За словами експерта, Білорусь намагається таким чином добитися від Європи послаблення економічного та політичного тиску. Політолог навів у приклад «Турецький прийом»: мільйони біженців, які прийшли до ЄС через Туреччину призвели до того, що Європа фактично відкупилася від Туреччини.

«Видали Туреччині значні кошти на влаштування таборів для біженців. Це спрацювало раз, потім другий раз з Грецією, коли ми бачили два роки тому навалу біженців з Туреччини на Грецію. Це працює як інструмент шантажу і Білорусь також його добивається. Росія стоїть за спиною у Білорусі, і ми розуміємо, що з урахуванням впливу силового та економічного блоку, такі рішення без російської участі не проходять», - сказав Бортник.

Як зазначив політолог, сьогодні Росія ситуацію з біженцями на кордоні з Польщею використовує задля дискредитації позиції ЄС, який з одного боку декларує демократичні цінності та захист прав людини, а з іншого боку «веде себе не так» з людьми на кордоні.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Руслан Бортник назвав причини кризи в українському енергетичному секторі.

Також Знай.ua повідомляв, що Руслан Бортник назвав цілі кадрових перестановок у Кабінеті Міністрів України.