Про це він розповів у програмі «Контрольний удар із Максимом Ялі».

Як розповідає експерт, сьогодні біженці з Іраку, Сирії та Афганістану масово прилітають у Мінськ і звідти пішки хочуть потрапити у Польщу, а далі – і в Німеччину. За його словами, сьогоднішні напружені події на польському кордоні – це справа рук Лукашенка, але не він перший вигадав чи застосував цю технологію.

Зокрема, акцентує Ялі, цю технологію вже успішно випробували у 2015 році: «Тоді це були біженці з Сирії, які штурмували кордони в сусідню Туреччину, далі переміщалися до Греції, балканських країн і потім у ту ж багату і процвітаючу Німеччину, яка забезпечує біженців, що знову прибули, посібником і дахом над головою».

Принагідно він зазначає, що відносини Брюсселя із Москвою покращилися і з президента РФ зняли ізоляцію та його повернули за стіл переговорів із західними лідерами саме після міграційної кризи у Європі. А відтак, підсумовує політолог, Лукашенко вирішив просто скористатися відпрацьованою схемою, аби досягнути свої цілі. «Ставлення до мігрантів із мусульманських країн у Польщі є вкрай негативним і ще в період першої міграційної хвилі у 2015 році уряд Польщі відмовився приймати біженців «за квотами» ЄС на своїй території, пішовши на відкритий конфлікт із Брюсселем», - розповідає він.

На думку Ялі, Лукашенко вирішив помститися державам Балтії та Польщі. «За спробу «держперевороту» та повалення його з престолу влітку 2020 року за допомогою масових протестів після фальсифікацій на президентських виборах», - пояснює політолог. Як зазначає експерт, президент Білорусі вирішив перейти до помсти після того, як йому вдалося вистояти, зміцнити свою владу та зачистити рештки опозиції.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ялі розповів, чого домагається Лукашенко у ситуації на польсько-білоруському кордоні.

Також Знай.ua писав про те, що Соколовська розповіла, якими можуть бути наслідки навали мігрантів на польському кордоні.