Про це він розповів у програмі «А як насправді?» з Мирославою Бобровською.

«Не плутати з американським терміном «глибинна держава» - державою, яка для простого громадянина незрозуміла, бо складно влаштована. Але вона не закрита, її описують журналісти, її показують у фільмах. Є цілий жанр голлівудських фільмів про те, що відбувається в американській глибинній державі, починаючи від карткового будиночка і закінчуючи розкриттям змов якихось спецслужб, які розкриваються чесними хлопцями», - каже він.

Тіньова держава зовсім інша.

«Це держава імітації та обману, – зазначає Гайдай. – Усі українці думають, що ми маємо Верховну Раду, і це парламент. Щоправда, він трохи дивний. Нормальний парламент для адекватної роботи у ситуації представницької демократії, органом якої є парламент, зазвичай має дві палати. Це конгрес і сенат, палата представників і законодавців. Тому що якщо в країні дійсно є представницька демократія, представляти інтереси громадян потрібно двома способами, які конкурують між собою».

Це спосіб законодавців: партії пропонують правила життя, і палата, де представлені території. Є своя ієрархія стосунків, конкуренція, пояснює політтехнолог.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

«А у нас це просто 450 людей, ну зараз менше. І все. Половина їх обиралася за територіальним ознакою, мажоритарка називалася, половина – від партій. Потім, як хотіли, так цей принцип і змінювали кожна нова влада. Скасовували мажоритарку, залишали лише партії. Зараз, з інсайдерських чуток, після перемог на трьох довиборчих округах в Івано-Франківській та Херсонській областях та в Черкасах, коли раптом зрозуміли, що адмінресурс на мажоритарці працює чудово, є версія: а чи не прийняти нам, щоби весь парламент був мажоритарним?», - розповідає Гайдай.

Також Знай.ua повідомляв, що Соломон Манн вважає, що після відходу Ангели Меркель з поста канцлера ФРН роль Франції в політиці Європи буде вирішальною.