Коронавірусна хвороба шириться світом. Практика продемонструвала, наскільки важливою є рання діагностика цього захворювання. Виявивши недугу на початковому етапі розвитку, можна запобігти появі серйозних ускладнень, насамперед дихального дистрес-синдрому.

Експрес-тест на ковід належить до швидких методів лабораторної діагностики. Він дозволяє в найкоротші терміни – за 15-30 хвилин – отримати готову відповідь і дізнатися, захворіла людина чи ні.

Лабораторне дослідження дає змогу ідентифікувати носіїв вірусу SARS-CoV-2, яким потрібна самоізоляція, навіть якщо COVID-19 у них протікає безсимптомно.

На наявність антигенів досліджують секрет дихальних шляхів. Щоб його отримати, лаборант бере в пацієнта мазок із носоглотки. Він використовує одноразову тест-систему, що працює за принципом імунохроматографічного аналізу.

Забір зразка триває кілька секунд. Процедура безболісна. Вона супроводжується легким дискомфортом, який швидко минає.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

ПЛР-тест \ кадр з відео
ПЛР-тест \ кадр з відео

Що таке антигени?

Таку назву мають специфічні вірусні білки, які, опиняючись в організмі людини, викликають імунну реакцію. Найбільша кількість цих білків спостерігається в період максимального вірусного навантаження, тобто протягом перших 7 днів хвороби (відлік треба вести від моменту появи симптомів). Саме в цей час доцільно проходити експрес-тестування.

Через тиждень концентрація вірусу починає зменшуватися. Оскільки чутливість швидких тестів коливається в межах 80%, у другій фазі хвороби вони можуть не виявити антигени й дати помилково негативну відповідь.

Які показання до обстеження?

Розглянемо умови, за яких треба записатися на антиген-тест у Києві. Міністерство охорони здоров'я повідомляє, що проведення швидкої діагностики є актуальним у випадках:

● підозри на ковід після недавнього контакту з інфікованою особою;

● появи ознак респіраторної інфекції чи пневмонії;

● підозри на безсимптомний перебіг COVID-19;

● планування подорожі країною у період посиленого карантину;

● повернення з регіону, де спостерігаються високі показники захворюваності.

Довідка про негативний результат швидкого тесту необхідна й для відвідування громадських місць у територіях «червоної» зони.

Які ознаки коронавірусної інфекції?

Записатися до лабораторії на обстеження рекомендовано всім, у кого:

● Різко зросла температура тіла. Особливо коли не вдається її нормалізувати за допомогою жарознижувальних препаратів.

● З'явився сухий кашель.

● Утруднилось дихання.

● Є відчуття постійного чи періодичного болю в грудях, суглобах, м'язах.

● Підвищилася втомлюваність, з’явилася системна слабкість.

● Зник нюх та здатність розпізнавати смаки.

Останнім часом хворі, уражені новими штамами коронавірусу, страждають ще й від розладів травної системи: нудоти, діареї.

Де обстежитись у столиці?

Тест на антиген в Києві можна зробити в лабораторії «МЕДІЛАБС», фахівці якої дбають про підвищення ефективності діагностики. Для досліджень використовується ретельно відкаліброване й точно налагоджене європейське устаткування. Для виявлення коронавірусу застосовуються сертифіковані на міжнародному рівні тест-системи.

Цінова політика лабораторії прозора. Тут не практикуються приховані доплати за забір біоматеріалів, видачу паперової довідки тощо. Для забезпечення максимального комфорту пацієнтів запроваджена система попереднього запису на аналізи, здати які можна без черг.