У так званій "вугільній справі «про постачання вугілля з ОРДЛО в 2014-2015рр. році, все настільки погано, що правоохоронці за вказівкою зверху готові силою вибивати»докази". За моїми даними, підозрюваного бізнесмена Сергія Кузяру несподівано перевели з Лук'янівського СІЗО в ізолятор СБУ, щоб змусити дати «потрібні» свідчення на Порошенка і Медведчука. Раніше бізнесмен скаржився, що його два місяці тримали в СІЗО, при цьому не проводили ніяких слідчих дій, а при кожній зручній нагоді правоохоронці настійно рекомендували йому дати необхідні свідчення на Порошенка і Медведчука. Кузяра не хотів брати участь у цій виставі.

Мабуть, слідчі думають, що в ізоляторі СБУ його буде простіше розколоти. Це чергове свідчення того, що в цій справі у слідства немає взагалі нічого. Воно сфабриковане настільки неякісно, що розсиплеться ще до суду. А якщо до Кузяри буде застосовано тиск, і він розповість про це в суді, це буде коштувати багатьом силовикам кар'єр і свободи.

Бізнесмен з вугільної сфери Сергій Кузяра у цій справі проходить як підозрюваний у " держзраді та сприянні тероризму». Слідство вважає, що він причетний до зриву поставок вугілля в Україну з ПАР в 2014-2015 рр., а також в організації поставок палива з непідконтрольних територій. Його вже два місяці утримують під вартою, призначивши у вигляді альтернативи заставу в 500 млн грн. Адвокати Кузяри заявляють про величезну кількість помилок процесуальних помилок і неспроможності справи.

Захист бізнесмена стверджує, що всі інкриміновані операції із закупівлі вугілля були дозволені і врегульовані на законодавчому рівні. Більш того, вони здійснені між трьома українськими державними підприємствами, до яких Кузяра абсолютно не мав і не має ніякого відношення. Як наслідок в цій ситуації немає і не може бути ніякого злочину.

Однак у правоохоронців є завдання посадити Порошенка і Медведчука, і при відсутності будь-яких доказів, їм потрібні свідчення на політиків, що нібито ті організували схему поставок вугілля в Україну з «ЛДНР». Але давайте повернемося в 2014-й. З наближенням зими Україна відчувала величезні проблеми з вугіллям. Його просто не вистачало, були ризики віялових відключень. Влада попросила Медведчука посприяти в питанні поставок вугілля українськими підприємствами з ОРДЛО. По суті, державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" не мала іншого вибору, окрім як купувати вугілля з шахт, що опинилися під контролем бойовиків. Медведчук на прохання президента Порошенка допоміг вирішити питання. А Кузяру зараз намагаються зробити таким собі тіньовим організатором схем. Але це ж абсурд, адже рішення про постачання вугілля було прийнято на Банковій, і процес йшов згідно із законодавством. На той момент "ЛДНР «не були терористичними організаціями, по той бік лінії розмежування спокійно працювали українські, ще не» націоналізовані" бойовиками підприємства.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Розуміючи це, правоохоронці не поспішають зі слідчими діями. Кузяра повідомив, що в його відношенні не проводилися ні допити, ні очні ставки, не відбирали і зразок голосу — що дивно, враховуючи, що основа доказової бази будується на аудіофайлах, в тому числі, імовірно, з голосом підозрюваного на них. При цьому експертизи не можуть підтвердити, що аудіо справжні, а не монтаж. На Кузяру два місяці чинять тиск. Були незаконно проведені обшуки вдома у бізнесмена, від нього вимагають дати свідчення. Переведення Кузяри в ізолятор СІЗО – це вже акт відчаю, спроба слідства посилити тиск на підозрюваного.

Але проблеми у силовиків очевидні. Раніше Медведчук, адвокат з більш ніж 40-річним стажем, в суді назвав звинувачення проти «юридично нікчемними». Він довів, що в угоді між «Центренерго» і шахтами Донбасу не було нічого кримінального, адже вона повністю відповідала закону «про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який Верховна Рада прийняла на виконання Мінських домовленостей. Закон гарантував соціально-економічну підтримку Донбасу з боку держави; тільки в березні 2015 року парламент призупинив його дію до проведення на непідконтрольних територіях демократичних виборів згідно з українським законодавством.

І, до речі, суд так і не задовольнив бажання влади і не відправив Медведчука під арешт у цій справі. А якщо вже суд відмовляється виконувати такі вказівки, значить вони відверто порожні. І ця справа незабаром розвалиться.