У так званій "вугільній справі «про постачання вугілля з ОРДЛО в 2014-2015рр. році, все настільки погано, що правоохоронці за вказівкою зверху готові силою вибивати»докази". За моїми даними, підозрюваного бізнесмена Сергія Кузяру несподівано перевели з Лук'янівського СІЗО в ізолятор СБУ, щоб змусити дати «потрібні» свідчення на Порошенка і Медведчука. Раніше бізнесмен скаржився, що його два місяці тримали в СІЗО, при цьому не проводили ніяких слідчих дій, а при кожній зручній нагоді правоохоронці настійно рекомендували йому дати необхідні свідчення на Порошенка і Медведчука. Кузяра не хотів брати участь у цій виставі.

Мабуть, слідчі думають, що в ізоляторі СБУ його буде простіше розколоти. Це чергове свідчення того, що в цій справі у слідства немає взагалі нічого. Воно сфабриковане настільки неякісно, що розсиплеться ще до суду. А якщо до Кузяри буде застосовано тиск, і він розповість про це в суді, це буде коштувати багатьом силовикам кар'єр і свободи.

Бізнесмен з вугільної сфери Сергій Кузяра у цій справі проходить як підозрюваний у " держзраді та сприянні тероризму». Слідство вважає, що він причетний до зриву поставок вугілля в Україну з ПАР в 2014-2015 рр., а також в організації поставок палива з непідконтрольних територій. Його вже два місяці утримують під вартою, призначивши у вигляді альтернативи заставу в 500 млн грн. Адвокати Кузяри заявляють про величезну кількість помилок процесуальних помилок і неспроможності справи.

Захист бізнесмена стверджує, що всі інкриміновані операції із закупівлі вугілля були дозволені і врегульовані на законодавчому рівні. Більш того, вони здійснені між трьома українськими державними підприємствами, до яких Кузяра абсолютно не мав і не має ніякого відношення. Як наслідок в цій ситуації немає і не може бути ніякого злочину.

Однак у правоохоронців є завдання посадити Порошенка і Медведчука, і при відсутності будь-яких доказів, їм потрібні свідчення на політиків, що нібито ті організували схему поставок вугілля в Україну з «ЛДНР». Але давайте повернемося в 2014-й. З наближенням зими Україна відчувала величезні проблеми з вугіллям. Його просто не вистачало, були ризики віялових відключень. Влада попросила Медведчука посприяти в питанні поставок вугілля українськими підприємствами з ОРДЛО. По суті, державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" не мала іншого вибору, окрім як купувати вугілля з шахт, що опинилися під контролем бойовиків. Медведчук на прохання президента Порошенка допоміг вирішити питання. А Кузяру зараз намагаються зробити таким собі тіньовим організатором схем. Але це ж абсурд, адже рішення про постачання вугілля було прийнято на Банковій, і процес йшов згідно із законодавством. На той момент "ЛДНР «не були терористичними організаціями, по той бік лінії розмежування спокійно працювали українські, ще не» націоналізовані" бойовиками підприємства.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Розуміючи це, правоохоронці не поспішають зі слідчими діями. Кузяра повідомив, що в його відношенні не проводилися ні допити, ні очні ставки, не відбирали і зразок голосу — що дивно, враховуючи, що основа доказової бази будується на аудіофайлах, в тому числі, імовірно, з голосом підозрюваного на них. При цьому експертизи не можуть підтвердити, що аудіо справжні, а не монтаж. На Кузяру два місяці чинять тиск. Були незаконно проведені обшуки вдома у бізнесмена, від нього вимагають дати свідчення. Переведення Кузяри в ізолятор СІЗО – це вже акт відчаю, спроба слідства посилити тиск на підозрюваного.

Але проблеми у силовиків очевидні. Раніше Медведчук, адвокат з більш ніж 40-річним стажем, в суді назвав звинувачення проти «юридично нікчемними». Він довів, що в угоді між «Центренерго» і шахтами Донбасу не було нічого кримінального, адже вона повністю відповідала закону «про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який Верховна Рада прийняла на виконання Мінських домовленостей. Закон гарантував соціально-економічну підтримку Донбасу з боку держави; тільки в березні 2015 року парламент призупинив його дію до проведення на непідконтрольних територіях демократичних виборів згідно з українським законодавством.

І, до речі, суд так і не задовольнив бажання влади і не відправив Медведчука під арешт у цій справі. А якщо вже суд відмовляється виконувати такі вказівки, значить вони відверто порожні. І ця справа незабаром розвалиться.