Про це він розповів у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24».

За словами експерта, кожен українець може зробити на зиму якісь заготівлі, але відрегулювати ціни – ні. «Держава може запасти продукти та в потрібний момент викинути їх на ринок, але це пожежні дії. А потрібні дії непожежні – підтримка виробників продуктів України», - підкреслює він.

Як пояснює Юрій Атаманюк, передусім потрібно зробити імпортозаміщення, а тоді вже знизити ПДВ на продукти харчування. Принагідно він зазначає, що сьогодні в Україні 20% ПДВ, а в європейських державах переважно – 5-7%. Зокрема, економіст говорить про зернотрейдерів, яким знизили податок на додану вартість. «Бо за ними коштують великі гроші, і коштом цих грошей вони сформували у парламенті депутатську групу, яка лобіює їхні інтереси», – пояснює він.

Натомість в Україні, зазначає Юрій Атаманюк, для тих, хто зерном торгує, пільги є, а для тих, хто із ним працює, - ні. А результат, підсумовує він, можна бачити на полицях магазинів. «До речі, коли почалися проблеми із продовольством, багато інших країн зупинили експорт харчових продуктів», - розповідає економіст. Зокрема, додає він, так підігрівали ринок Туреччина та Казахстан.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк розповів, які країни є головними у світі.

Також Знай.ua писав про те, що Атаманюк розповів, як пандемія вплинула на український туризм.