Так народний депутат України від «Нашого краю» Сергій Шахов, прокоментував Бюджет-2022.

«Зростання видатків на соціальні статті бюджету в наступному році не компенсує навіть прогнозований рівень інфляції, а виділена на субсидії сума буде менша, ніж цього року, – ще до зростання тарифів. У той же час, видатки на забезпечення органів влади суттєво зростають вже другий рік поспіль», – наголосив Сергій Шахов.

За його словами, на соціальний захист та соціальне забезпечення в бюджеті-2022 буде виділено на 7,3 млрд грн більше у порівнянні з планом на 2021 рік. Однак, якщо врахувати інфляцію, то реальні видатки будуть скорочені на 4%.

«Витрати на соцзахист збільшаться всього на 2,3%, а це втричі менше за прогнозний показник інфляції, закладений в держбюджет-2022, – 6,2%. Насправді, інфляція в 2022 році може перевищити вдвічі прогнозний показник і досягти близько 11–12% (як і в 2021 році). Тож найбільш незахищені українські громадяни в 2022 році будуть жити ще бідніше, ніж у 2021 році», – пояснив нардеп.

Нагадав він також, що прожитковий мінімум, закладений в держбюджеті-2022, так і залишився вдвічі нижчим за фактичний прожитковий мінімум, розрахований Мінсоцполітики. Крім того, менше, ніж цього року, заклали урядовці коштів і на субсидії – 41,4 млрд грн на наступний рік проти 44,2 млрд грн цього року, при значному зростанні тарифів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

У той же час, як наголосив представник «Нашого краю», порівняно з нинішнім роком будуть збільшені видатки на органи влади: на Кабмін (+22%), на Офіс Генерального прокурора (+22%), Державну митну службу (+14%), Державну податкову службу (+5%).

«На фоні скорочення субсидій та соціальних видатків на собі влада вирішила не економити. Навіть коли здається, що влада передбачає зменшення видатків на деякі держструктури в 2022 році, слід врахувати, що це відбувається після стрімкого збільшення видатків на ці структури в 2021 році. Порівняно з 2020 роком, видатки на Кабінет міністрів (Секретаріат) зросли майже в 1,5 рази, а на Офіс Генерального прокурора – майже вдвічі», – підкреслив Сергій Шахов.

«Наш край» виступає категорично проти бажання влади економити на найбідніших українцях і закликає її внести зміни до Державного бюджету на 2022 рік з метою:

– збільшити видатки на субсидії щонайменше до 50 млрд грн;

– підвищити прожитковий мінімум до фактичного прожиткового мінімуму, тобто вдвічі;

– скоротити видатки на владу щонайменше на 30%;

– переглянути макропоказники (занижена інфляція, занижений номінальний ВВП) з більш реальними прогнозами, що призведе до автоматичного збільшення прогнозних номінальних доходів держбюджету, а додаткові суми спрямувати на соціальний захист найбідніших.