Про це він розповів у програмі «Головне» на каналі MY.UA з Катериною Павловою.

Передусім Ілія Куса нагадує, що зараз Німеччина диверсифікувала постачання газу і її залежність від РФ у цьому плані вже не така, як це було у середині 2000-х років. «Навіть якщо росіяни відключать газ, це буде неприємно, але люди не почнуть від цього вмирати. Не буде якогось Армагеддону в Європі», - міркує він. Тому, констатує експерт, військове вторгнення – загроза набагато більша, аніж перебої в енергії.

Натомість війна та напад на Україну, підкреслює він, дестабілізує і всю Європу у плані безпеки. «Тим більше, що Україна – це велика країна, її стабільність зачіпає безпеку одразу цілої низки держав Центральної та Східної Європи», - пояснює Ілія Куса.

Аби не бути голослівним, він згадує 2014 рік, коли Європа болісно відреагувала на події в Україні та справді боялася розгортання такого конфлікту, який зупинити вже не вдасться. Тому, підкреслює гість програми, європейці вважають війну серйознішою загрозою, аніж економічні проблеми. Тим паче, додає він, нестабільному району важко розвиватися, у нього важко інвестувати.

Отже, підсумовує Ілія Куса, для Європи РФ не є військовою загрозою, але у разі заворушень, як у 2014 році, вона справді лякається. «Так що, з погляду загрози, війна страшніша, але сприйняття Європи зараз такі, що вони хочуть стабільних торговельно-економічних відносин, щоб вони продовжували торгувати, розвиватися», - міркує експерт.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Куса заявив, що Німеччина не припинить підтримку України, але це не буде пріоритетним питанням.

Також Знай.ua писав про те, що Кацман прокоментував сьогоднішню ситуацію в ЄС.