Про це він розповів у своєму блозі «Історичні хроніки».

«11 квітня Німеччина зробила зондаж позиції СРСР щодо поліпшення відносин, але радянська сторона вважала за краще зайняти вичікувальну позицію. У той же день Англія запросила СРСР, чим він може допомогти у разі потреби Румунії. 14 квітня Франція запропонувала СРСР обмінятися листами про взаємну підтримку у разі нападу Німеччини на Польщу та Румунію на основі радянсько-французького договору про взаємодопомогу 1935 року», - розповів Руслан Бізяєв.

За його словами, одночасно з цим Париж запрошував Москву внести власну пропозицію про співпрацю, і того ж дня Англія запропонувала СРСР заявити про підтримку своїх західних сусідів у разі нападу на них. Політолог зазначив, що 17 квітня у відповідь на пропозиції Англії та Франції СРСР запропонував цим країнам укласти договір про взаємодопомогу.

«Окупувавши Чехо-Словаччину, Німеччина почала перешкоджати виконанню радянських військових замовлень чеськими підприємствами. Вираз Радянським Союзом дипломатичного протесту 17 квітня використали сторони для взаємних зондажів. 25 квітня Франція запропонувала СРСР взяти на себе зобов'язання допомогти Англії та Франції у разі їх вступу у війну та забезпечити тим самим собі англо-французьку підтримку. 29 квітня Париж уточнив свою пропозицію у тому сенсі, що у разі вступу Англії, Франції чи СРСР у війну з Німеччиною вони зобов'язуються допомагати одне одному», - наголосив Руслан Бізяєв.

Він підкреслив, що у 1939 році саме ці квітневі контакти Англії, Франції та СРСР вважалися початком політичних переговорів між ними. За його словами, тепер питання про ініціатора початку переговорів подається по-різному: більшість дослідників називає ініціатором переговорів Радянський Союз і лише деякі – Англію, що справедливіше, оскільки спирається на відповідні дипломатичні документи.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

«При цьому ніхто не заперечує того факту, що саме СРСР запропонував Лондону та Парижу договір про взаємодопомогу», - додав Руслан Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Руслан Бізяєв розповів про стан збройних сил Німеччини перед Другою світовою війною.

Також Знай.ua повідомляв, що Руслан Бізяєв розповів про договір в Рапалло між СРСР і Німеччиною.