Про це він розповів у своєму блозі «Історичні хроніки».

«За підсумками Першої Світової Війни Німеччина втратила можливість розробляти сучасні артилерійські системи, а Радянська Росія втратила науково-конструкторську основу для цього. Договір в Рапалло став виходом для обох сторін», - розповів Бізяєв.

За його словами, в 1929 р фірма «Рейнметалл» для контактів з СРСР створила підставну контору – товариство з обмеженою відповідальністю «Бюро для технічних робіт і вивчень» (БЮТАСТ). Він зазначив, що, згідно з постановою Раднаркому від 6 серпня 1930 року начальник Державного Гарматно-кулеметного об'єднання Будняк і глава БЮТАСТа Гуго Фройденштейн підписали в Берліні секретний договір.

«Згідно з ним, фірма БЮТАСТ повинна була допомогти СРСР організувати валове виробництво шести артилерійських систем: 7,62-см зенітної гармати; 15,2-см мортири; 3,7-см протитанкової гармати; 2-см і 3,7-см зенітних автоматів і 15,2-см гаубиці. Всі знаряддя були, природно, конструкції фірми «Рейнметалл». Таким чином, німці надали СРСР кращі досвідчені зразки своїх артилерійських систем», - каже Бізяєв.

Політолог додав, що всі ці артсистеми, крім 7,62-см зенітної гармати, так як німці перейшли незабаром на калібр 88 мм для зенітних знарядь, були запущені в Німеччині в масове виробництво в середині 1930-х років і успішно діяли на всіх фронтах Другої світової війни. За його словами, на базі німецьких знарядь були створені 37-мм і 45-мм танкові гармати, 76-мм і 85-мм зенітні гармати. Бізяєв зазначив, що з вини бюрократів заводу № 8 було зірвано виробництво 20-мм і 37-мм зенітних автоматів «Рейнметалл», які у нас випускали під назвами 2К і 4К.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Окремим наслідком Рапалло стало співробітництво в області корабельної артилерії, але реалізувати його стало можливим вже після 23 серпня 1939 року. Зауважу, що радянсько-німецьке військове співробітництво в 1921-1941 рр. було досить ефективне і вигідне обом державам», - заявив політолог.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів про співпрацю СРСР і Німеччини в області отруйних речовин

Також Знай.ua повідомляв, що Бізяєв висловився з приводу головної мети офшорного розслідування.