Молекулярний біолог Тетяна Клименко поділилася своєю професійною думкою про те, чи здатна вакцинація змінювати геном людини або викликати експресію непотрібних генів.

Її слова прозвучали у програмі «Розмова з Анатолієм Якименком».

«Теоретично є ризик, що вакцина змінить геном, але ймовірність цього дуже мала. Аденовірусні вектори тому й були обрані, що ймовірність їх незапланованого вбудовування в геном клітини організму-господаря надзвичайно низька. Вона набагато нижча, ніж в інших типів вірусів, які спочатку використовувалися для генної терапії. Але пізніше платформою для такої терапії стали аденовіруси. Аденовіруси забезпечують мінімальний ризик непередбачених наслідків. Я не кажу, що такого ризику взагалі немає, але особисто я не надто переймалася б із цього приводу», - каже Тетяна Клименко.

Вона зазначила, що сама собою ДНК не має програми деградації.

«Позахромосомна ДНК продовжуватиме експресію антигену. Відповідно, у людини, у якої напрацьовано імунну відповідь на цей антиген, якщо все буде нормально, з'являться імунні клітини», - пояснює Тетяна Клименко.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше лікар-епідеміолог Сергій Кравченко розповів про вакцини, які, на його думку, зможуть перемогти пандемію коронавірусу.

Також Знай.ua повідомляв, що за даними міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, в Україні з'явився штам коронавірусу «Омікрон».