Лікар-епідеміолог Сергій Кравченко в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай 24" розповів, на якому етапі розробки вакцин проти COVID-19 у світі.

"На даний момент у світі йде робота над понад 260 вакцинами від COVID-19. За різними технологіями виробництва. 60 вже вакцин знаходиться на третій фазі клінічних випробувань, 17 з них вже зареєстровані в тих чи інших країнах за процедурою Emergency Use, і використовуються при масовій рутинній вакцинопрофілактиці. Різні вакцини. Тобто, це і вакцини вірусні інактивовані, вірусні атенуйовані, ослаблені, суб'єдиничні білкові, рекомбінантні вакцини. Векторні вакцини", - сказав Сергій Кравченко.

Він зазначив, що зараз в Індії збираються ввести в обіг першу ДНК-вакцину.

За його словами, краще порівнювати COVID-19 з вірусом кору, який має високу заразливість і викликає ускладнення. Так, кір вийшло перемогти за допомогою живої вірусної ослабленої вакцини.

"Вони будуть дуже ефективними, але ви розумієте, в чому особливість вірусних атенуйованих вакцин, тобто живих ослаблених, що завжди є ризик того, що лабораторно ослаблений вірус може повернутися у свою дику форму. І друге, при застосуванні цих вакцин, якщо буде допущена помилка при проведенні імунізації, внаслідок передозування може розвиватися інфекційно-токсичний шок. Тому, ефективність у вакцин може бути висока, але робота з нею може бути досить складна", - додав Кравченко.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Він зазначив, що США, Китай і Росія вже розробляють такі ослаблені вакцини, але це найскладніша робота, і потребує найбільше часу.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв зазначив, що щоб статистика по захворюваності була коректною, треба проводити масове тестування.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Лісневська зазначила, що на сьогоднішній день до локдауну потрібно готуватися.