Журналістка Катерина Котенкова розповіла, чому нашій владі не виходить ефективно реформувати пенсійну систему України, зокрема запровадити накопичувальну систему пенсій.

Про це вона розповіла у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua.

«У всіх пенсіонерів сидить цвяхом у голові одне й те саме питання. Чому більш ніж 200 мільярдна дірка у Пенсійному фонді вже кілька років поспіль не скорочується, а навпаки, зростає. Щоправда, гроші на дороги є, олігархів у країні вистачає, а ось досконалу систему пенсійного забезпечення в Україні ніяк не вдається створити», - зазначила Катерина Котенкова.

Журналістка нагадала, що ще з 2019 року Кабмін Гройсмана планував запустити другий накопичувальний рівень пенсійної системи. За її словами, передбачалося сплачувати пенсійні внески всім працюючим, кому на даний момент менше 35 років, у розмірі 2% від заробітку, а в наступні роки ці відрахування мали зрости до 7%. Тепер, зазначила Катерина Котенкова, Кабміном Шмигаля з 1 січня наступного 2022 року також не буде запроваджено накопичувальні пенсії. Вона додала, що, зважаючи на все, представники влади між собою не можуть вирішити, що і коли має початися.

«Так ось, міністр фінансів Марченко несподівано заявляє: «Пенсійну реформу можна запровадити не раніше 2023 року. А закони мають бути прийняті раніше». Просто зло бере, а що вони раніше робили? Особисто я на всю цю накопичувальну систему не вірю», - заявила Катерина Котенкова.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина
Показати ще

Вона пояснила, що, по-перше, у повному обсязі не прийнято законодавчих та нормативно-правових актів про запровадження накопичувального рівня пенсійної системи, про професійні пенсійні системи, про дострокові виплати пенсій. По-друге, за словами Катерини Котенкової, гривня як і раніше слабенька, а інфляція висока і швидше за все й надалі зростатиме, а значить, як показує практика, соціальні зобов'язання Кабміну швидко знецінюються, що дуже ускладнює інвестиційний процес із пенсійними внесками.

«По-третє, страшно подумати, що понад 200 мільярдна дірка в Пенсійному фонді України кілька років поспіль так і не скорочується, а навпаки, зростає. Як так може бути взагалі? Складається враження, що Пенсійним фондом взагалі ніхто не займається. Отак пустили всі на самоплив. Зараз платимо пенсії та добре. А що буде потім?», - каже Катерина Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua, журналістка Катерина Котенкова зазначила про ПФУ: "Латання дірок та суцільна позика грошей у казначейства".

Крім цього, Знай.ua повідомляв, що Михайло Чаплига заявив, що потрібно зробити так, щоб Пенсійний фонд міг заробляти.