Політолог-міжнародник Максим Ялі розповів, як пандемія коронавірусу вплинула на світову економіку за останні два роки, проводячи аналогію із середньовічною чумою.

Про це він розповів у своїй програмі «Контрольний удар з Максимом Ялі».

«Перше, що стає практично вже очевидним, виходячи з глибини та масштабу наслідків на повсякденне життя людей та соціально-політичний устрій у всьому світі, що в коронавірусі набагато менше медичного, ніж політичного. За наслідками на розвиток всього людства - економіку, політику, соціальні відносини, доречні вже паралелі коронавірусу з чумою», - заявив Максим Ялі.

Політолог зазначив, що мова зовсім не про рівень смертності. Він навів приклад, що у Середньовіччі одним з наслідків найвищого рівня смертності від чуми, яка у десятки, якщо не сотні разів перевищувала смертність від коронавірусу, у Європі після чергової хвилі стало різке зростання заробітної плати селян. Максим Ялі пояснив, що тоді просто не було кому обробляти землі, оскільки чума викосила 30-40% населення. Політолог додав, що за феодального ладу більшість населення працювала саме в аграрному секторі.

«Лише на відміну від чуми, внаслідок епідемії коронавірусу різко підвищився прибуток і доходи найбільших компаній – так званих BigTech і, звичайно, фармкомпаній. Деякі з яких, такі як Moderna, лише за рік увірвалися до топ-50 інноваційних компаній. А виробництво та продаж вакцин стали надприбутковим бізнесом, який доступний, до речі, лише компаніям у найбільш науково розвинених державах, лише посилюючи тим самим їхній відрив та залежність від інших», - розповів Максим Ялі.

Популярні новини зараз
Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

За його словами, паралельно різко знизилися і продовжують знижуватися рівень доходів малого і середнього бізнесу через обмеження, що перманентно вводяться, і локдаунів. Таким чином, зазначив політолог, стрімко відбувається фактичний прискорений демонтаж так званого «wellfare-state», що утворився після закінчення Другої світової війни в Європі, США, Японії та Австралії – так званому Західному світі.

Як повідомляв Знай.ua, Юрій Атаманюк розповів як пандемія вплинула на український туризм.

Також Знай.ua повідомляв, що Анатолій Якименко висловив свою думку про те, яким чином вакцинація впливає на імунітет людського організму.