Ексміністр праці Польщі Пьотр Кульпа висловився щодо послідовності своєї держави у прагненнях до вступу в Євросоюз та НАТО, а також назвав практичні кроки втілення цієї цілі.

Про це він розповів у програмі Вадима Трюхана «Дипломатична кухня».

Передусім ведучий запитав про доцільність здобуття незалежності української держави, якщо народ не зміг одразу консолідувати свої сили навколо ідеї євроінтеграції. «Ця лінія усвідомлення того, як виглядає світ, чим є державність, не настільки глибоко проникла, і просто ілюзія, що можна бути поза Богом. Бути бампером, який отримує удари праворуч та ліворуч», - міркує Пьотр Кульпа.

За словами колишнього міністра, Польща якраз-таки мала цей консенсус щодо ідеї інтегруватися в ЄС та НАТО, а сам він тоді займав посаду секретаря польської делегації у парламенті НАТО, Північноатлантичній асамблеї. Він додає, що був ще й секретарем польської делегації в Асамблеї Західноєвропейського Союзу.

А тому, підкреслює гість програми, особисто бачив, як відбувався цей процес. Зокрема, розповідає Пьотр Кульпа, всі, маючи навіть різні політичні переконання, дійшли консенсусу і розуміли, що НАТО – це головний напрямок.

Популярні новини зараз
ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу В Україні оновили правила для виїзду за кордон Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Він згадує, що особисто був присутній на саміті НАТО в Мадриді у 1997 році, де Польщу запросили в НАТО. «Пам'ятаю зустріч у готелі «Ріц», до мене підійшла жінка, яку я тоді не знав, та й питає: «Навіщо ви хочете в НАТО?». Я говорю: «Є райончик, у цьому райончику є гарні будиночки, школи, магазини. Але нерухомість у цьому районі не коштує дуже багато, тому що іноді приходять бандити і все грабують. А НАТО – це ніби величезна стіна, яка блокує таку можливість», - розповідає ексміністр.

Також Пьотр Кульпа додає, що вказав тоді ще на економічні причини прагнень Польщі стати членом НАТО. До того ж, зазначає гість програми, тоді він говори із сенатором США від штату Меріленд Барбарою Мікульськи.

Як повідомляв Знай.ua, Кульпа відкрив причини, чому Україна не стала членом ЄС та НАТО.

Також Знай.ua писав про те, що Бортник заявив, що НАТО використовує Україну як плацдарм тиску на Росію.