Політолог Руслан Бізяєв розповів, як США готували економіку до дій за умов воєнного часу під час Другої світової війни.

Про це він розповів у своїй програмі «Історичні хроніки».

«Внутрішні проблеми у США, пов'язані з проведенням політики нового курсу, вимагали відволікання уваги громадськості на міжнародні відносини. Виникнення війни в Європі розглядалося у Вашингтоні як стимулятор розвитку американської економіки, тому влітку 1939 року в США почалася підготовка економіки до дій в умовах воєнного часу», - розповів Руслан Бізяєв.

Він пояснив, що, уважно стежачи за подіями в Європі, де зростала загроза війни, американське керівництво намагалося не втручатися в перебіг подій, обмежуючись загально пацифістськими заявами. За його словами, США знали про перебіг німецьких зондажів СРСР та інформували про це Англію та Францію, які не надали значення цим відомостям.

«Лондон і Париж цікавили не загальні фрази з Вашингтона, бо, яку допомогу вони могли б отримати від США у разі початку війни. У цьому питанні американське керівництво займало ухильну позицію. З одного боку, мали місце напівсекретні англо-американські та франко-американські контакти з питань отримання американського озброєння, але з іншого – чинним був закон про нейтралітет, який ускладнював військові закупівлі в США. Збереження у незмінному вигляді закону про нейтралітет об'єктивно підштовхувало війну в Європі, оскільки Німеччина вважала, що США ще довго не втрутяться», - каже Руслан Бізяєв.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Політолог додав, що з весни 1939 року адміністрація Рузвельта, прагнучи полегшити собі зовнішньополітичну діяльність, почала вживати деяких заходів щодо підготовки перегляду закону про нейтралітет. Проте, зазначив Руслан Бізяєв, прихильники перегляду закону діяли нерішуче, і після бурхливих дебатів 30 червня Палата представників Конгресу США проголосувала проти зміни закону про нейтралітет, а 11 липня вирішення цього питання було відкладено до наступної сесії Конгресу у січні 1940 року.

«Це, однак, не заважало адміністрації та Конгресу США у повній згоді збільшувати військові асигнування та давати позики країнам Латинської Америки, зміцнюючи свої позиції у регіоні. Крім того, американське керівництво обіцяло Англії певне сприяння у війні з Німеччиною і офіційно заявило про те, що США можуть захистити Новий Світ від будь-якого посягання ззовні», - розповів Руслан Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Бізяєв розповів про зміни в економіці після Першої світової війни

Також Знай.ua повідомляв, що Бізяєв розповів про договір в Рапалло між СРСР і Німеччиною.