Про це він розповів у своєму блозі «Історичні хроніки».

«Перемістивши економічний центр світу з європейського на американський берег Атлантичного океану, Перша світова війна кардинально змінила систему світового господарства. Найбільший виграш від війни отримали США, що збільшили своє національне багатство на 40%, що зробило їх потенційно панівною силою у світі. Подолавши післявоєнний економічний спад 1920–1923 рр., американська економіка почала впевнено набирати темп», - зазначив Бізяєв.

За його словами, використовуючи свою економічну міць, США прагнули поширити на весь світ доктрину Монро, створивши під своєю егідою на основі угоди з іншими промисловими країнами економічну імперію «відкритих дверей та рівних можливостей», яка розглядалася як панацея від революції, що мало зробити її привабливішою для майбутніх партнерів. Тим самим, зазначає політолог, американське керівництво намагалося економічними засобами перевести потенційне панування США на світовій арені в реальний вплив.

«Для обмеження економічних можливостей конкурентів США використали питання про військові борги європейських союзників, які отримали кредитів на 10,6 млрд доларів, більша частина яких припадала на Англію, Францію та Італію. Природно, що всі заклики Парижа та Лондона про анулювання цих боргів викликали різку відсіч Вашингтона. У 1923 р. Англія, а в 1926 р. і Франція були змушені підписати зі США угоди про сплату боргів, які були найбільш жорсткими за умовами, що містяться в них», - говорить Бізяєв.

Він пояснив, що цим проблема військових боргів стала економічним важелем придушення конкурентів. За словами політолога, домагаючись економічного впровадження в Європу, США в умовах післявоєнного економічного хаосу здійснили цілеспрямовану фінансову інтервенцію та успішно використали проблему німецьких репарацій. Експерт додав, що ухвалення плану Дауеса в 1924 році і широкі інвестиції в німецьку економіку дозволили США зайняти міцне місце в центрі Європи, а заодно створити економічну та політичну противагу впливу Франції та Англії.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

«Американська економіка, яка переживала у другій половині 1920-х років економічний бум, була кровно зацікавлена ​​у розширенні експорту та світової торгівлі загалом. До кінця 1920-х років США вдалося значно потіснити Англію на світових ринках. Протягом усіх 1920-х років США упевнено наступали на англійські позиції у світовій економіці. Після Першої світової війни Англія втратила роль світового економічного та фінансового центру, з кредитора перетворилася на боржника США», - розповів Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів про співпрацю СРСР і Німеччини в області отруйних речовин

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Руслан Бізяєв зазначив, що говорити, що Україна рухається до суперпрезидентської республіки — помилка.