Політолог Руслан Бортник поміркував над тим, чим для України зокрема та Європи взагалі обернеться відмова від сертифікації Північного потоку-2.

Про це він розповів на своєму YouTube-каналі.

Передусім експерт зазначає, що Північний потік-2 став механізмом компенсації для керівництва РФ на фоні невиконаних Мінських угод. До того ж, зауважує він, це рішення про будівництво газопроводу змусило РФ утриматися від розгойдування ситуації в Європі і свого часу у 2015-2016 році це призупинило війну в Україні.

Якщо ж Північний потік-2 не буде запущено, каже Руслан Бортник, то всі кошти, які вклала в нього Росія, будуть заблоковані, але, з іншого боку, це дасть їй більше можливостей. «Сьогодні сказати РФ, що ми не сертифікуємо Північний потік-2 – це означає розв'язати їй руки», - підкреслює він.

Окрім цього, попереджає політолог, якщо відмовитися від сертифікації Північного потоку-2, то вартість газу зросте, а чи не найголовнішим постачальником газу у ЄС є якраз-таки «Газпром». «Тобто я говорю про те, що частково втрати від незапуску Північного потоку-2 сьогодні компенсуються для «Газпрому» зростанням цін у Європі», - пояснює Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

За його словами, сертифікація Північного потоку-2 обернеться зниженням цін у Європі, тобто і на українському ринку газу. Окрім цього, підкреслює він, це призведе до миру та деескалації на Донбасі. А відтак, підсумовує політолог, це рішення вигідне Україні, але її еліти можуть бути зацікавлені в іншому.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник зробив прогноз для української економіки на 2022 рік.

Також Знай.ua писав про те, що Бортник заявив, що у 2021 році змінилася зовнішньополітична кон'юнктура навколо України.