Політтехнолог Юрій Подорожній прокоментував ідею щодо проведення Всеукраїнського референдуму про статус Донбасу, назвавши основні ризики такої події.

Про це він розповів на своєму YouTube-каналі.

«Нещодавно Дмитро Пєсков прокоментував чутки про те, що Україна готується проводити референдум по Донбасу і судячи з тональності заяви, Кремлю ця ідея подобається. Якщо не сказати більше: ідея референдуму по Донбасу – це ідея Кремля», - заявив Юрій Подорожній.

За словами експерта, розмови про можливий референдум мають місце вже давно, і багато хто вважає, що він може принести довгоочікуваний мир. Він додав, що Венеційська комісія планує оприлюднити попередній висновок щодо законопроєкту № 5512 «Про місцевий референдум» 28 січня 2022 року.

Юрій Подорожній зазначив, що, на думку прихильників такого референдуму, у влади з’явиться беззаперечний козир у перемовинах з Росією щодо Донбасу, оскільки українці підтримають територіальну цілісність країни. Водночас каже політтехнолог, на думку противників референдуму, якщо він не буде мати потрібних росіянам результатів, це стане фактором стабілізації ситуації.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

«Україні, якщо вже вона погодилась на проведення референдуму, потрібно буде погоджувати питання, яке буде поставлено з іншими країнами, в тому числі і з Росією, аби невизнання референдуму не відбулось іще до того як він розпочнеться. Хоча критикувати проведення референдуму за будь-яких обставин росіяни будуть нещадно», - вважає Юрій Подорожній.

Крім цього, зазначив він, в референдумах перемагає той, хто вклав достатньо грошей та інших ресурсів на рекламування свого питання. Політтехнолог пояснив, що Росія, яка й досі має потужні позиції в українському інформаційному просторі, візьме активну участь в перемозі того питання, яке їй вигідно, і ціна поразки занадто висока.

Як повідомляв Знай.ua, Юрій Подорожній розповів, яку роль революції відіграють у політиці.

Також Знай.ua повідомляв, що Юрій Подорожній назвав основні засади демократичної політики.