Політолог Юрій Романенко провів аналогію дій Франції за часів Першої світової війни та сучасної України, розповівши про загальні помилки та небажання їх визнавати.

Про це він розповів на своєму YouTube-каналі в огляді «Що почитати?».

Юрій Романенко навів для порівняння часи Першої світової війни, на початку якої французька армія мала власний план. За словами політолога, цей план складався під впливом наслідків франко-прусської війни 1870-1871 років. Він пояснив, що Франція горіла помстою і хотіла повернути назад Ельзас та Лотарингію, які втратила під час тієї війни.

«І тому вся логіка її дій виходила з того, що війна буде наступальна. І вся французька армія готувалася до наступальної війни, готувалася з таким духом, який все відкидав на своєму шляху, коли логіка того, що відбувається на полі бою, спростовувала цей план. Здавалося б, ну зроби відповідні висновки, не розгортаючи наступ, не наступай, коли все говорить про те, що німці зосередили проти тебе величезну армію, і ця армія може завдати поразки», - розповів Юрій Романенко.

Але, каже політолог, французи все одно з маніакальною завзятістю хотіли реалізувати цей план, не усвідомлюючи нових умов, і те, що німці справді дуже добре підготувалися до війни. За його словами, ця негнучкість коштувала їм сотень тисяч життів на початковому етапі війни та мільйони для обох сторін у наступні роки.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

«Це дуже нагадує Україну, яка з такою ж маніакальною завзятістю, гідною кращого застосування, ігнорувала численні факти як до війни, про те, що Україна може бути залучена в конфлікт з Росією, так і після війни, коли весь час ми, як маленькі діти, сподівалися, що західні союзники вирішать за нас наші проблеми», - вважає Юрій Романенко.

Він пояснив, що Україна весь час сподівається, що Північний потік не буде добудований, сподівалася, що не буде побудований Кримський міст, а також постійно розраховує на те, що західні країни введуть проти Росії санкції і хтось вирішить усі наші проблеми. бажаючи усвідомлювати реальні умови та діяти відповідно до них.

Як повідомляє Знай.ua, раніше Юрій Романенко порадив Україні взяти за зразок Фінляндію як приклад успішної країни.

Також Знай.ua повідомляв, що Юрій Романенко назвав причини загибелі Першої української республіки.