Економічний експерт Віктор Скаршевський поділився своїми міркуваннями щодо того, яке зростання ВВП очікує у нинішньому році на українську економіку і як це позначиться на житті пересічного громадянина.

Свій коментар він дав у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24».

«На жаль, негативні економічні тенденції 2021 року продовжаться й у 2022 році. І цей рік буде важчим, ніж попередній. Так, деякі експерти кажуть, що цього року ВВП зросте на п'ять відсотків, але інші – що лише на два. У будь-якому разі зростання ВВП на хліб не намазати – треба дивитися на інші показники, наприклад, на розмір зарплат та пенсій. Якщо рівень у них мізерний, підвищення на п'ять відсотків ніяк не впливає на нього. Говорячи про український ВВП, часто розглядають його у відриві від світової економіки та від показників інших країн. У 2020 році, коли була загальна криза, світова економіка впала на три відсотки, а українська – на чотири. У 2021 році світова економіка зросла на шість відсотків, а наша – на два, максимум на три», - зазначає Віктор Скаршевський.

Це означає, каже експерт, що величезне економічне відставання України від розвинених країн не лише не скорочується, а й зростає.

«Українська економіка у 2021 році навіть не відновилася до рівня 2019 року. А наші східноєвропейські сусіди, наприклад, Польща та Угорщина, вже перевищили докризовий рівень на 2-3 відсотки. І всі прогнози кажуть, що ми й надалі відставатимемо від решти світу», - наголошує Віктор Скаршевський.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він підбив підсумки розвитку української економіки у 2021 році.

Також Знай.ua повідомляв, що Скаршевський назвав суму, необхідну Україні для розв'язання проблеми із газом.